Osuđena direktorica poznate pizzerije u Sarajevu, može otkupiti slobodu za 36.500 maraka

4
A. S.

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivom Nejru Ibrović zbog krivičnog djela porezna utaja.

Nejra Ibrović, direktorica Pizzerije Montana, osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od 12 mjeseci.

Istovremeno, oduzeto joj je 872.491,46 KM nezakonite koristi pribavljene krivičnim djelom.

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

“Nejra Ibrović se tereti da je od 2017. do 2019. godine, u svojstvu direktorice privrednog društva APNglobal, u okviru kojeg posluju dva ugostiteljska objekta Pizzeria Montana, lažno prikazivala stvarni promet kroz fiskalne kase.

Tačnije, promet je umanjivala i na osnovu toga pravila lažne porezne prijave te plaćala manji porez nego što je trebalo. Na taj način utajila je porez u iznosu od 872.491,46 KM”, naveli su iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Ifet Feraget

Podsjetimo, u martu 2019. godine, nakon višemjesečne istrage SIPA-e i Tužilaštva Kantona Sarajevo, na prostoru Sarajeva, izvedena je akcija Kasa.

Tada je uhapšeno 12 osoba, a radilo se, pretežno, o vlasnicima velikih i poznatih ugostiteljskih objekata, te odgovornim osobama koje su bile zadužene za servisiranje kasa.

Hoće li petorka osumnjičena za otmicu kod Sarajeva ostati iza rešetaka?

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je poznatog advokata Ifeta Ferageta, koji nam je pojasnio da prema Krivičnom zakonu Federacije BiH, osuđena Nejra Ibrović ima mogućnost otkupa slobode.

"Svi koji su osuđeni do 12 mjeseci zatvora, prema Krivničnom zakonu Federacije BiH mogu jedan dan zatvora platiti sa 100 KM. U ovom slučaju, a s obzirom na to da je Nejra Ibrović osuđena  na godinu, ona može bitgi na slobodi ako uplati 36.500 KM. Jedini uslov je da osuđeni uplati čitav iznos u roku od mjesec dana od odobravanja zahtjeva", pojasnio je Ifet Feraget za  portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak