Okružni sud Istočnog Sarajeva oslobodio Stevu Mumovića optužbe za ratne zločine

1
BIRN - Detektor.ba
Okružni sud Istočnog Sarajeva oslobodio Stevu Mumovića optužbe za ratne zločine

Okružni sud u Istočnom Sarajevu donio je presudu kojom se Stevo Mumović oslobađa optužbi da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u maju 1992. godine, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Vlasenici.

Prema navodima sutkinje koja je zadužena za ovaj slučaj, da nakon izvedenih materijalnih dokaza i saslušanih svjedoka, Sudsko vijeće nije uvjerilo da je optuženi Stevo Mumović počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Pored toga, u presudi se navodi i da Sudsko vijeće smatra kako Okružno javno tužilaštvo nije dokazalo postojanje oružanog sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Vojske RS-a u maju 1992. godine, budući da je VRS formirana 12. maja te godine, piše BIRN - Detektor.ba.

Jako nevrijeme stiglo u BiH: Stranica BHmeteo objavila prema kojim se gradovima dalje kreće

Uhapšen Rade Grujić zbog zločina protiv čovječnosti

Sutkinja Zinaida Hamidović je podsjetila na odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz juna 1992. godine kojom je proglašeno ratno stanje.

"Konkretno krivično djelo mora biti počinjeno za vrijeme rata. Budući da u tom periodu nije bilo ratnog sukoba, nije dokazano postojanje bitnih elemenata krivičnog djela", rekla je Hamidović.

Mumović je optužen da je u Vlasenici u maju 1992. godine, zajedno sa četiri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Vlasenica, došao do pritvorske prostorije koja se nalazila u prizemlju zgrade policije, u kojoj je bilo nezakonito zatvoreno najmanje 12 civila bošnjačke nacionalnosti, te je dvojicu od njih tukao, nanoseći im tjelesne i duševne patnje.

Reakcije na presudu za zločin u Štrpcima: Sramota za Srbiju

Na teret mu se također stavlja da je 2. maja 1992. godine u Vlasenici, zajedno s još jednim pripadnikom policije, došao do jedne kuće i vlasniku naredio da krene s njima kako bi dao izjavu, zatim su ga tukli gumenim palicama, kundacima od automatskih pušaka i rukama.

Nakon toga su došla još dvojica pripadnika rezervnog sastava policije, koji su se pridružili premlaćivanju osobe.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak