Oglasili se iz Ambasade: SAD su s ponosom sponzorirale Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

6
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz Ambasade: SAD su s ponosom sponzorirale Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Sjedinjene Države s ponosom su sponzorirale rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN), koju su predložile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, kojom se obilježava genocid u Srebrenici 1995. godine i pozdravljaju njezino usvajanje.

Saopćeno je ovo danas, 23. maja, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji.

Kako su istakli:

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

"Ponovljeno negiranje genocida u Srebrenici čini međunarodno obilježavanje događaja iz 1995. još važnijim i hitnijim. U rezoluciji se ističe da se u i oko Srebrenice u julu 1995. dogodio genocid, što je neosporna činjenica koju su utvrdili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sud pravde i veliki broj forenzičkih dokaza."

Rezolucija ne cilja nijednu državu članicu i ne pripisuje kolektivnu odgovornost nijednoj grupi ljudi, jasno su naglasili su iz Ambasade.

Historijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

"Kao što rezolucija jasno kaže, svi imamo obavezu priznati činjenice, poučavati istinu, odati počast žrtvama, podržati stalne napore da se žrtve pronađu i identificiraju, te kazneno goniti počinitelje. Ovi su koraci ključni za pomirenje", zaključili su iz Ambasade SAD-a.

Podsjetimo, danas, 23. maja, na sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Sve o Rezoluciji i procesu možete naći na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak