Oglasili se aktivisti koji su presjekli ilegalne vodovodne šlaufe na Prokoškom jezeru

17
Radiosarajevo.ba
Oglasili se aktivisti koji su presjekli ilegalne vodovodne šlaufe na Prokoškom jezeru

Predstavnici pokreta "Karton revolucija" organizovali su akciju presijecanja ilegalnih vodovodnih šlaufa na lokalitetu Prokoškog jezera.

Cilj ove akcije bio je, barem na kratki period, vratiti vodu iz izvora u prirodu i jezero, umjesto u ilegalno izgrađene vikendice. Aktivisti su ovim potezom željeli skrenuti pažnju javnosti na ekološku katastrofu koja se trenutno događa na planini Vranici i pozvati nadležne institucije da hitno riješe problem Prokoškog jezera.

Akcija je rezultat višegodišnjeg rada aktivista koji su, zajedno sa organizacijama iz cijele Bosne i Hercegovine, pokušavali putem uobičajenih mehanizama kao što su dopisi, sastanci i pozivi, pozvati odgovorne da sprovedu Zakon o proglašenju Spomenika prirode Prokoško jezero. Međutim, uprkos svim naporima, reakcije nadležnih institucija izostale su.

Navodi libanskih vlasti: Izrael preuzeo kontrolu nad komunikacijskim tornjem na aerodromu u Bejrutu

Zbog oštećenja ilegalnog šlaufa, aktivisti su privedeni u Policijsku stanicu Fojnica, gdje je Tužilaštvo SBK naložilo pokretanje istrage zbog sumnje na krivično djelo oštećenja tuđe stvari.

Aktivisti smatraju da je posebno važno ispitati ulogu JKP Šćona Fojnica, koje na katastrofalan i protuzakonit način upravlja navedenim prostorom, kao i inspekcija SBK, Šuma SBK, Tužilaštva i MUP-a SBK, te ulogu Federalnog nivoa vlasti u ukupnom bezakonju koje nepovratno uništava Prokoško jezero.

"Pozivamo sve nadležne institucije da hitno reaguju i zaustave daljnje uništavanje Prokoškog jezera," poručuju iz pokreta "Karton revolucija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak