Odjel za ratni zločin Tužilaštva KS: Goran Fifić i Mirjana Milidrag mučili i zlostavljali civile

1
Radiosarajevo.ba
Odjel za ratni zločin Tužilaštva KS: Goran Fifić i Mirjana Milidrag mučili i zlostavljali civile

Postupajući tužilac Odjela za ratni zločin Tužilaštva Kantona Sarajevo podigao je optužnicu protiv Gorana Fifića i Mirjane Milidrag zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Terete za da su polovinom juna 1992. godine, sa još nekoliko njima poznatih vojnika vojske RS, naoružani različitim vrstama vatrenog i hladnog oružja na području Općine Hadžići, ispred Sportsko rekreacionog centra u Hadžićima, a potom i u samoj dvorani, mučili na različite ponižavajuće načine, primjenjivali teške oblike psihičkog i seksualnog zlostavljanja i premlaćivanja, kao i nanošenje trajnih fizičkih i psihičkih povreda kod protivpravno zatvorenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženo 15 osoba zbog ratnih zločina na području Banja Luke

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Radi se o osobama sa područja više naselja općine Hadžići.

"Dakle, kao saizvršioci, kršeći pravila Međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, počinili ratni zločin nečovječnim postupanjem, nanošenjem velikih patnji, povreda tjelesnog integriteta i zdravlja", saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak