Odgođen početak školske godine u bh. kantonu. Prosvjetni radnici najavili generalni štrajk

2
Radiosarajevo.ba
Odgođen početak školske godine u bh. kantonu. Prosvjetni radnici najavili generalni štrajk

Prosvjetni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 4. septembra stupit će u generalni štrajk. Kako se navodi u sopćenju Koordinacije sindikata osnovnih i srednjih škola HNK, u štrajk će stupiti uposlenici svih osnovnih i srednjih škola koje nastavu izvode na bosanskom i hrvatskom jeziku.

Podsjeća se da je odluka o generalnom štrajku donesena osamnaest godina nakon posljednjeg velikoga štrajka u HNK.

Nakon dva štrajka upozorenja i dva protesta te višemjesečnih pregovora iz Vlade su ponudili sramotno povećanje plate za 2,5 posto, na šta je reakcija članova bila da se stupi u generalni štrajk, navodi se u saopćenju koje potpisuju Goran Miličević (Sindikat učitelja HNK), Josip Milić (Sindikat srednjih škola HNK), Edina Čomić, (Sindikat srednjih škola HNK), Edin Sarajlić, (Sindikat osnovnih škola HNK).

Alarmantno stanje: Morbili i veliki kašalj ugrožavaju zdravlje djece u BiH

Odluka o štrajku donesena je na danas održanom sastanku, na kojem je rečeno da su prosvjetni radnici u HNK po visini plata na samom dnu u Federaciji, a žive u, poslije Sarajeva, najskupljem kantonu.

Navode i da su jedini kanton u kojem nije isplaćena ni marka pomoći po odluci Federalne vlade za suzbijanje inflacije. Jedini u BiH nemaju ni napredovanje u struci, tako da profesori koji odlaze u penziju i oni koji su tek počeli raditi imaju istu platu.

Vlada FBiH izdvojila novac za uvezivanje staža: 'Nećemo dozvoliti da se radnicima uskraćuju prava'

Prvog dana štrajka sindikati će organizirati protestnu šetnju kroz Mostar. Predviđeno je da se okupe ispred Kantarevca u 10 sati, te preko Rondoa odu do zgrade kantonalne vlade.

"Kao i do sada koristit ćemo, i to u još većoj mjeri, trube, pištaljke i transparente. Gospodo iz Vlade pozivamo Vas da se obratite ljudima i objasnite im ono što nama mjesecima ponavljate na pregovorima", poručuju iz Koordinacije.

Istovremeno, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je na sjednici održanoj u utorak donijela Odluku o odgodi početka nastave u osnovnim i srednjim školama za sedam dana.

Vlada je Odluku donijela radi iznimno visokih temperatura, a koje se najavljuju i za početak mjeseca septembra.

Zahtjev za odgodu početka nastave Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta uputili su i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola u HNK.

Sukladno usvojenoj Odluci nastava u svim osnovnim i srednjim školama u HNK započet će 9. septembra 2024. godine, saopćila je Vlada HNK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak