Objavljena prognoza do 25. jula: Vreli dani i tropske noći do daljnjeg, evo kad će pasti temperatura

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena prognoza do 25. jula: Vreli dani i tropske noći do daljnjeg, evo kad će pasti temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu, za period od naredne dvije sedmice, do 25. jula ove godine.

Kako su naglasili, na podjednaku vrućinu, lokalno čak i izraženiju, valja nam se prilagoditi u narednih sedam do deset dana, do kada će u Bosnu i Hercegovinu i dalje pristizati topao zrak sa sjevera Afrike.

U danima vikenda, u poslijepodnevnim satima, postojaće uslovi i za kraći lokalni pljusak u centralnim i istočnim područjima. Obilje sunca i uglavnom slab vjetar pogodovaće za ljetne aktivnosti, ali imajte na umu stalna upozorenja na vrućinu koja može biti opasna za zdravlje, i da je indeks UV zračenja vrlo visok.

Priča naših hrabrih vatrogasaca: Kako smo spasili brata (2) i sestru (4) u Sarajevu

"Uslovi za tropske noći postojaće na čitavom prostoru zemlje", poručuju iz FHMZ.

Minimalne temperature zraka u varirat će između 20°C i 26°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 28°C. Najviše dnevne temperature uglavnom između 36°C i 41°C. Lokalno maksimalne temperature mogu rasti i do 42°C.

U periodu od 22. do 25 jula izgledan je prelezak jedne fronte preko naše zemlje, koja bi uslovila osjetniji pad temperature zraka, ali i izvjesnu količinu padavina. Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 13°C i 18°C, u Hercegovini do 20°C. Najviša dnevna temperatura od 22°C do 27°C, jugu zemlje do 30°C, prognozira FHMZ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak