Obistinile se crne slutnje akademika Durakovića: Muslimane u Evropi markiraju danas kao Jevreje juče

3
F. V.
Obistinile se crne slutnje akademika Durakovića: Muslimane u Evropi markiraju danas kao Jevreje juče

U današnjem vremenu, nažalost, svjedoci smo svakojakih paradoksa. Dok na 75. godišnjicu palestinske Nakbe (ar. Katarstofa) bjesomučno ubijaju palestinski narod opkoljene Gaze, uz hiljade ubijene djece, ekstremna desnica jača, a islamofobni narativi bujaju, smještajući polako, ali sigurno muslimanske zajednice na poziciju europskih i svjetskih Drugih.

Islamofobija je zamijenila antisemitizam“, rekao bi poznati teoretičar Enzo Traverso, profesor na sveučilištu Cornell u Sjedinjenim Državama.

U takvim okolnostima - bez namjere da se upada u zamku (samo)viktimizacije -  valjalo bi hladno konstatirati da postaje sve izvjesnija tačnost jednog procesa kojeg je prije nekoliko godina primijetio naš akademik Esad Duraković.

Na današnji dan rođen veliki Đorđe Balašević: Njegove pjesme žive u našim srcima

Naime, akademik Duraković je tada primijetio „da u Europi danas markiraju muslimane, kao što su jučer  markirali Jevreje“.

Legitimna meta

Akademik je te 2021. godine kazao nakon što je ozvaničen projekt "Islam-Landkarte" ("Mapa islama"), koji je tada predstavila austrijska ministrica integracija Susanne Raab iz Austrijske narodne stranke (OeVP). Ta digitalna karta, koja je sadržavala detaljne informacije o muslimanskim institucijama u Austriji, stopirana je zbog reakcija i upozorenja demokratske javnosti da su tim projektom bile označene muslimanske institucije.

„Težina je u tome što je riječ o dokumentu Vlade koja tako mapira/markira muslimane, njihove vjerske objekte u zemlji koja se smatra perjanicom demokratije, ljudskih sloboda i sl. Tu je problem! Ali, nije to prvi put da se islam u Austriji markira kao navodno legitimna meta“, govorio je tada Duraković.

Prisjećao se i kako je svojevremeno bivši češki predsjednik Miloš Zeman izjavljivao kako bi Bosna i Hercegovina „mogla biti baza ISIL-a“, o čemu je posebno pisao u tekstu „Kakav vakat takav Zeman: O islamofobiji predsjednika Zemana i drugih“.

Upozoravao je da su  - bez obzira "gašenje" karte - muslimani su u Austriji već markirani.

"I to kao mete, jer "politički islam" je sinonim za tzv. militantni islam i za islamski terorizam. Diskriminacija najgore vrste već je učinjena s najvišeg državnog nivoa. Treba govoriti otvoreno: to snažno asocira na svojevremeno iskoračenje fašizma, i to u zemlji od koje se tako nešto ne bi moglo očekivati. Tako nekako počelo je tridesetih godina 20. vijeka markiranje Jevreja. Da bi paradoks bio potpun – onaj koji je markirao Jevreje pred Holokaust je, također, bio iz Austrije! Poruka je zastrašujuća. Ona je, na jednoj strani, odlučan i tragičan nasrtaj na evropsku tzv. demokratiju i humanost", govorio je akademik Duraković.

Islamofobni kontekst

Pitao se i kako ćemo nakon ovoga govoriti o evropskim vrijednostima?!

Danas je to pitanje još naglašenije.

"Razumije se, riječ je o islamofobnom kontekstu jer desnica – posebno kršćanska desnica u Evropi - stalno dobiva na snazi promovirajući islamofobiju čak i na ovako šokantan način kako je to sada učinila austrijska Vlada. Nije realno, nažalost, očekivati konačno uzmicanje te stoglave hidre, toga čudovišta, makar se za neko vrijeme i obuzdavalo. Pri tome želim naglasiti da ne kritiziram kršćanstvo kao religiju i da o njemu nemam negativno mišljenje, već ističem činjenicu da se islamofobija promovira U IME KRŠĆANSTVA, što je zloupotreba i krivotvorenje religije", pojašnjavaju je.

Stoga je zaključivao kako je situacija u Bosni i Hercegovini  dio toga općeg konteksta. Svjedočimo tome danas, kada se Bošnjacima, bosanskim muslimanima iz europske štampe -  a potaknuto raznim pismima naših susjeda - podmeće da su teroristička prijetnja Euopi i Zapadu. S jasnom političkom pozadinom.

"BiH je u pat-poziciji zato što u njoj ima "previše" muslimana i što islamofobi ne mogu prihvatiti da oni budu politički i državotvorni subjekt. O tome ima mnoštvo dokaza. Ukazujem samo na to da je i aktualni američki predsjednik Joe Biden (to se i danas može naći na YouTube) govorio u vrijeme trostruke agresije na BiH devedesetih godina: ... sasvim drukčije bismo se ponašali da u BiH nisu napadnuti muslimani... ", zaključio je tada akademik Duraković.

Više od dvije godine poslije upozorenja akademika Durakovića austrijska krajnje desničarska FPÖ (nama poznata po prijateljstvu s Miloradom Dodikom), na je putu da postane najjača stranka u zemlji na nacionalnim izborima zakazanim za jesen sljedeće godine. Na čelu Italije je desničarka Giorgia Meloni, ekstremna desnica jača u Njemačkoj, raste podrška Marine le Pen, Viktor Orban je ionako desničarska ikona, u Slovačkoj je pobijedio rusofil Robert Fico

I mada će nas New York Times ovih dana uvjeravati da su propao Orbanov grandiozni projekat o euvropskoj budućnosti, poruke koje stižu iz Europe nude malo razloga za optimizam. Nažalost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak