Obavještajac Lučić - kreator Milanovićeve sramne usporedbe Bošnjaka s Miloševićem

10
Faruk Vele

Slučaj prof. dr. Fahrudina Rizvanbegovića

Prema dokumentu iz arhiva Haškog suda kojeg su objavili hrvatski mediji, a koji potpisuje upravo Lučić, i to ne u ulozi povjesničara nego ratnog načelnika SIS-a, traži se provjera je li profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Fahrudin Rizvanbegović bio vojno angažiran u snagama MOS-a (Muslimanske oružane snage, op.aut.), kako je HVO uobičajeno nazivao Armiju RBiH.

"Ukoliko  nije, potrebito je na Tomu Šakotu, ravnatelja zatvora Dretelj, uputiti saglasnost da se pusti iz zatvora u svrhu odlaska u inozemstvo", glasi nalog Ivice Lučića čapljinskoj ispostavi SIS-a. 

Koliko je Lučić bio utjecajan svjedoči činjenica da je Rizvanbegović pušten 10. decembra 1993. godine, dakle, samo šest dana nakon što uputio dopis SIS-u u Čapljini. Onaj ko je bio "nadležan" da pušta nepravedno zatočene ljude, naravno da ih je mogao i hapsiti.

U arhivi HVO se mogu naći brojni dokumenti koje potpisuje upravo Lučić. 

On izdaje zapovijedi, daje ovlasti operativcima SIS-a da ulaze u logore, čak i saslušavaju upravnike, ostali šefovi SIS-a i operativci njega informiraju o stanju na terenu... 

To, naravno, znači da je bio debelo uključen u sve ono što se dešavalo na području koje je, prema pravomoćnoj presudi u Haškom tribunalu, bilo obuhvaćeno UZP-om. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak