Novi proizvod koji je zaštićen u Bosni i Hercegovini

0
Radiosarajevo.ba
Novi proizvod koji je zaštićen u Bosni i Hercegovini

U četvrtak, 12. septembra, je u Mostaru, u Federalnom agromediteranskom zavodu, održana svečana dodjela Rješenja o zaštiti oznake podrijetla prehrambenog proizvoda (ZOP) za ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine, te promocija brenda Zlatne kapi Hercegovine.

Na svečanosti je istaknuto da će ovaj uspjeh doprinijeti jačanju prepoznatljivosti bosanskohercegovačkih proizvoda na europskom tržištu i očuvanju tradicije uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja u hercegovačkom kraju. Prepoznatljivost maslina i maslinovog ulja u Hercegovini već je dugo utemeljena, a sada je i službeno potvrđena kroz oznaku zaštićenog podrijetla.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz projekt Razvoj održivog turizma Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), nastavila je pružati podršku u zaštiti i promociji jedinstvenih kulinarskih proizvoda Bosne i Hercegovine.

Crna boja, pomor ribe i rakova...: Je li ovo kraj rijeke Neretve?

USAID, u suradnji s Agencijom za sigurnost hrane BiH, dodijelio je ovaj status hercegovačkom maslinovom ulju, što će dodatno pojačati turistički potencijal regije i privući posjetitelje koji traže autentična kulinarska iskustva.

Feđa Begović, direktor USAID-ovog projekta Turizam, izjavio je: "Ovo priznanje potvrđuje bogatstvo Hercegovine i njen potencijal za razvoj turizma kroz autentične proizvode i iskustva. Maslinovo ulje, kao ključni element mediteranske kulture, ne samo da predstavlja visokokvalitetan prehrambeni proizvod, već i priliku za rast gastronomskog turizma."

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, naglasio je važnost proizvoda zaštićenih oznakom porijekla, rekavši: "Proizvodi s oznakom porijekla povezani su s mjestom proizvodnje i lokalnim vještinama. Kvaliteta ovih proizvoda direktno je povezana s prirodnim čimbenicima i ljudima tog kraja."

Hercegovačko maslinovo ulje, poznato po pikantnim notama, gorčini i voćnim aromama, prepoznato je po brojnim nagradama i visokom kvalitetu, te je među istaknutim proizvodima mediteranske regije. U regiji trenutno postoji 10 velikih maslinika i oko 800 obiteljskih gospodarstava koja upravljaju s 521 hektarom nasada maslina, proizvodeći godišnje 380.000 litara ulja. Plan je povećati površinu na 1.000 hektara u srednjoročnom razdoblju.

Josip Matić, predsjednik Hercegovačke udruge uljara i maslinara (HUUM), istaknuo je važnost udruge u promociji ekstra djevičanskog maslinovog ulja, naglašavajući njihove ciljeve u podizanju novih maslinika i razvoju oleoturizma kroz projekte poput Ceste maslinovih ulja Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak