Novi detalji: Policija izuzela deset kutija materijala iz kamenoloma nad Donjom Jablanicom

3
Radiosarajevo.ba

Najmanje deset kutija materijala izuzela je policija od kompanije Sani koja stoji iza kamenoloma koji se dovodi u vezu s tragedijom koja je pogodila naselje Donju Jablanicu, a nova faza istrage počela je nakon što je pronađena i posljednja žrtva koja je pokopana prije tri dana u gradiću na sjeveru Hercegovine, objavio je Večernji list.

Obdukcija tijela

List navodi kako su, po nalogu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, pripadnici kriminalističke policije prikupili dokumentaciju vezanu uz osnivanje i rad ove kompanije, što uključuje i poslovne knjige.

''No, nije to jedino na što su fokusirani iz kantonalnom tužilaštvu i policije jer bilo je i drugih čimbenika koji su, očito, utjecali na ovakav tragičan rasplet. Važan dio istrage su i nalazi obdukcije tijela žrtava koje su nastradale u Donjoj Jablanici'', piše Večernjak navodeći kako, prema navodima iz istrage, neće biti posve jednostavno dokazati bez ikakve zadrške da su upravo stijene, mulj i pijesak s mjesta kamenoloma odgovorni za stradanje 18 osoba u tome naselju.

Uhapšen serijski pljačkaš bankomata: Otuđio više od 500 hiljada eura

Najprije, najmanje žrtava je stradalo od udarca teških predmeta, stijena, a većina se doslovno ugušila pod naletom pijeska i mulja. Trudnica iz sela Zlate preminula je nakon što ju je drvo udarilo i usmrtilo. No, to nije slučaj u Donjoj Jablanici.

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Donja Jablanica, 15. oktobar 2024.

Tvrdi to i forenzičar iz Trebinja Dražen Damjanuk, koji je sa svojim kolegom Borisom Pejićem iz Foče obavio obdukcije žrtava katastrofalnih poplava u Donjoj Jablanici i Buturović Polju kod Konjica. Damjanuk je izvršio 11 obdukcija, a Pejić devet.

Nakon temeljitih pregleda Damjanuk je istaknuo da ni kod jedne žrtve nije utvrđeno klasično utapanje. Neće biti jednostavno… '

Simbol smrti: Nakon tragedije u Jablanici na Google Mapsu osvanuo novi naziv za kamenolom

'Ni kod jedne žrtve nije bilo klasičnog utapanja. Očekivali smo to kao uzrok smrti, ali se pokazalo da je smrt nastupila uslijed gušenja muljem i zemljom'', rekao je Damjanuk.

Objašnjava kako niko nije preminuo zbog utapanja u jezeru ili rijeci, već zbog blata koje je dolazilo s poplavom.

Također je spomenuo da su kod nekoliko tijela zabilježene mehaničke ozljede izazvane obrušavanjem zidova i stijena. No, ni jedna, prema njihovim preliminarnim rezultatima istrage, nije izazvala smrt.

Pogledajte kako izgleda vožnja kroz Jablanicu prema Mostaru 12 dana nakon katastrofe

Nalazi dr. Damjanuka i Pejića bit će od velike pomoći istražiteljima, no kako bi na koncu tužitelji sastavili optužnicu, neće biti jednostavno u cijelosti je braniti i dokazati izravnu vezu kamenoloma sa svakom pojedinačnom smrću.   

Pokazala je to i satelitski snimak Službe za upravljanje hitnim slučajevima Copernicus Europske unije koja je ukazala na smjer bujice, ali i mulja i kamenja koji su se sručili na više naselja u Donjoj Jablanici i Konjicu, navodi Večernji list.

Bujice iznad kamenoloma

Naime, ta snimka pokazuje da se još iznad kamenoloma stvaraju najmanje dva smjera bujice koja se onda ujedinjuju na području kamenoloma te se nastavljaju širiti dalje prema selu Donjoj Jablanici. Javnost u BiH, napose u Jablanici, traži kaznenu odgovornost i podizanje optužnice zbog kataklizme koja je pogodila ovaj gradić.

Strani mediji o tragediji u Jablanici: 'Nelegalni kamenolom navodno odgovoran za uništenje sela'

Doktor bioloških nauka u oblasti ekologije Armin Macanović istaknuo je kako je kamenolom pridonio velikoj tragediji, no svejedno ga nije nazvao glavnim uzrokom.

''To je trebalo biti pohranjeno na pravilan način. Bile su velike poplave, ali nesreća je uvećana tim kamenolom'', rekao je Macanović.

Više o poplavama u BiH čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak