Strani mediji o tragediji u Jablanici: 'Nelegalni kamenolom navodno odgovoran za uništenje sela'

1
Radiosarajevo.ba
Strani mediji o tragediji u Jablanici: 'Nelegalni kamenolom navodno odgovoran za uništenje sela'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Jablanica iz zraka

Obilne kiše izazvale su klizišta koja su usmrtila više ljudi i uništila Donju Jablanicu. Nelegalni kamenolom navodno je doprinio razaranju, a vlasti istražuju ove tvrdnje, piše Neue Zürcher Zeitung.

"Nelegalni kamenolom navodno odgovoran za uništenje sela", naslov je teksta u listu Neue Zürcher Zeitung u kojem autor Jašar Dugalić čitaoce podsjeća da su "tokom noći 4. oktobra, obilne kiše pogodile dio Bosne i Hercegovine. Rijeke su se izlile iz korita, a klizišta i odroni zatrpali su kuće i ljude u nekoliko sela. Razmjeri katastrofe postaju jasniji svakim danom". U tekstu se podsjeća da je prema podacima lokalnih vlasti, oluja odnijela više od 20 života i da spasilačke ekipe i dalje tragaju za nestalim osobama.

Autor navodi da je najkritičnija situacija u selu Donja Jablanica, koje se nalazi između Sarajeva i Mostara. "U ovom selu, koje broji oko 400 stanovnika, poginulo je najmanje 19 osoba. Selo je satima bilo odsječeno od ostatka svijeta, a spasilačke ekipe nisu mogle stići na vrijeme", piše Neue Zürcher Zeitung.

Generali BiH: 'Dok su agresori vršili zločine, Alija Izetbegović je insistirao na časnoj borbi'

Generali BiH: 'Dok su agresori vršili zločine, Alija Izetbegović je insistirao na časnoj borbi'

Lavina kamenja sravnila selo

"Za razmjere uništenja u Donjoj Jablanici kriva je lavina kamenja, koja je protutnjala kroz selo, sravnila kuće sa zemljom i uništila puteve i željezničku prugu. Sada je jasno da su tone kamenja, koje su kiše donijele u selo, potekle iz kamenoloma. Navodno je kamenolom radio nelegalno već godinama", piše NZZ.

Dodaje se da je premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona, kojem Donja Jablanica pripada, na konferenciji za medije izjavila: "U ovom trenutku ne bih govorila o odgovornosti. Ono što mogu sa sigurnošću reći jeste da naša vlada nikada nije izdala koncesiju za taj kamenolom". Odmah je naložila izvještaj o vlasnicima kamenoloma, koji je ubrzo bio gotov.

Pogledajte kako izgleda 'Kamenolom Smrtnik' 11 dana nakon tragedije u Donjoj Jablanici

Pogledajte kako izgleda 'Kamenolom Smrtnik' 11 dana nakon tragedije u Donjoj Jablanici

Švicarski dnevnik piše da je "prema izvještaju, od 2009. godine jedna firma, koja se zvanično bavi obradom kamena, ali ne i iskopavanjem, bila aktivna iznad Donje Jablanice. Više puta su tražili dozvolu za kamenolom, ali bezuspješno. 2011. godine su vlasti izdale kazne firmi, ali nije precizirano zbog čega. Posljednja inspekcija obavljena je 2021. godine, i tada je utvrđeno da u kamenolomu nije bilo ni radnika ni mašina, a nije bilo ni tragova rada".

Vlasti istražuju nelegalne aktivnosti

"Ova tvrdnja suprotstavlja se izjavama mještana koji su rekli lokalnim medijima da je kamenolom bio aktivan 25 godina. Stanovnici sela su često čuli eksplozije. Snimci dronova nakon katastrofe prikazuju dva bagera u kamenolomu, što može biti dokaz da je tamo rad obavljan donedavno", piše list.

U tekstu se takođe navodi da se Vlada HNK ne želi izjašnjavati o tome da li je kamenolom radio nelegalno, već je to prepustila istražnim organima. Navodi se da je nadležno tužilaštvo najavilo da će istražiti navode, "posebno u vezi sa radom kamenoloma na tom području".

"Za mnoge ekološke aktiviste, stručnjake i mještane stvari su već jasne", piše Neue Zürcher Zeitung i nastavlja : "Oni krive nelegalne građevine i nelegalnu sječu šuma za razaranja ne samo u Donjoj Jablanici, nego i na drugim mjestima. Aktivista Adi Selman je izjavio da je ova katastrofa simbol stanja u cijeloj zemlji – korupcije, kriminala i neefikasnosti vlasti".

Jablanica iz zraka
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Jablanica iz zraka

List podsjeća da se "sličan incident dogodio u aprilu kod sela Bijela, nekoliko kilometara južno od Donje Jablanice" i dodaje da je tada "prilikom eksplozije u kamenolomu, cijela planinska padina kliznula u jezero. Više vozila je zatrpano, a dvije osobe su povrijeđene. Lokalni mediji su optužili vlasnika kamenoloma da je vršio eksplozije izvan dozvoljene zone, ali istraga nije provedena".

"Selman i Musić su u svom videu na društvenim mrežama podsjetili i na ovaj slučaj: 'Da su vlasti tada obavile svoj posao i zatvorile sve nelegalne kamenolome, cijele porodice u Jablanici bi danas bile žive'", piše Neue Zürcher Zeitung.

Više o poplavama u Bosni i Hercegovini čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije