Nova pravila: Od 1. oktobra ovi stranci će za ulazak u BiH morati dati biometrijske podatke

3
Radiosarajevo.ba
Nova pravila: Od 1. oktobra ovi stranci će za ulazak u BiH morati dati biometrijske podatke

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pripremilo je prijedlog odluke o početku primjene obaveze davanja biometrijskih podataka pri ulasku stranaca u BiH počev od 1.oktobra, a saglasnost na ovu odluku treba dati Vijeće ministara BiH, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Kako smo uspjeli saznati, riječ o početku primjene obaveze davanja biometrijskih podataka u postupcima iz člana 122. Zakona o strancima BiH. Ovaj zakon je prošle godine proširen i dodatnim odredbama o biometrijskim podacima.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ministarstvo sigurnosti da bismo dobili dodatna pojašnjenja o novom pravilima ulaska u BiH koji nastupaju od 1. oktobra.

Znate li ko je Bosanac sa najskupljim automobilom? Ovo je njegova zanimljiva životna priča

"Odlukom o početku primjene obaveze davanja biometrijskih podataka odredjuje se da od 1. oktobra 2024. godine počinje da se primjenjuje obaveza davanja biometrijskih podataka u postupcima iz člana 122. Zakona o strancima.

Donošenje Odluke o početku primjene obaveze davanja biometrijskih podataka zasnovano je na odredbama Zakona o strancima („Službeni glasnik BiH“, br. 88/15, 34/21 i 63/23).

U skladu sa ovom odlukom, biometrijski podaci stranaca uzimaju se prilikom: podnošenja zahtjeva za vizu, podnošenja zahtjeva za boravak i utvrđivanja identiteta ili izricanja mjere protjerivanja ili stavljanja pod nadzor ili u postuku izdavanja potvrde o ostanku", naveli su u odgovoru portalu Radiosarajevo.ba iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Na naše pitanje da nam dodatno pojasne - kratko su iz ovog ministarstva naveli da se ovo pravilo ne odnosi na sve građane koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu, već samo za one državljane kojima je potrebna viza za ulazak u našu zemlju.

"Vize su potrebne samo stranim državljanima iz tzv. rizičnih zemalja", dodali su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema Zakonu o strancima BiH, a i odluci Ministarstva sigurnosti BiH čija je primjena planirana od 1. oktobra, stoji da je stranac koji podnosi zahtjev za bh. vizu u obavezi da nadležnom DKP-u BiH odnosno Graničnoj policiji da potpis, te biometrijske podatke koji sadrže fotografiju i otiske 10 prstiju.

Zakonom je propisano da se otisci prstiju ne uzimaju od djece mlađe od 12 godina, ne uzimaju se ni od čelnika države i vlade i članova nacionalne vlade u pratnji bračnog druga, članova njihovih službenih delegacija ako su ih BiH ili međunarodne organizacije pozvale u službenu svrhu, ili vladara ili drugih visokih članova kraljevske porodice, ako su ih BiH ili međunarodne organizacije pozvale u službenu svrhu.

Detaljno objašnjeno šta za državljane BiH znače nova pravila ulaska u ЕU

Također, stranac koji podnosi zahtjev za boravak u BiH dužan je da DKP-u BiH odnosno Službi za poslove sa strancima daju potpis, te biometrijske podatake koji sadrže fotografiju i otiske dva prsta. U ovom slučaju otisci prstiju se ne uzimaju od djece mlađe od šest godina, a potpis se ne uzima od djece mlađe od 12 godina.

Stranac kojem se utvrđuje identitet ili koji nezakonito boravi ili kojem je izrečena mjera protjerivanja iz BiH ili mjera stavljanja pod nadzor ili je u postupku izdavanja potvrde o ostanku dužan je da Službi za poslove sa strancima da potpis, te biometrijske podatake koji sadrže fotografiju i otiske 10 prstiju. Otisci prstiju, u ovom slučaju ne uzimaju se od djece mlađe od 14 godina.

Prema Zakonu biometrijski podaci pohranjuju se u Centralnu bazu podataka o strancima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak