Makedonci čekaju pasoše s novim imenom države

2
Radiosarajevo.ba
Makedonci čekaju pasoše s novim imenom države
DW / Foto: Emilija Petreska/DW

Mnogi građani Sjeverne Makedonije nisu ni znali da od februara mogu putovati samo sa pasošima s „novim“ imenom države. A i državi je trebalo vremena da ih napravi, tako da su diljem zemlje divovske gužve za dokumente.

Još prije šest godina su Atena i Skopje potpisali sporazum u Prespi gdje se konačno rješava naziv države kao Sjeverna Makedonija. No, za mnoge građane nepoznata je bila odredba o prijelaznom razdoblju gdje će vrijediti i isprave sa „starim" imenom države. Ali od 12. februara ove godine je tome došao kraj: građani mogu putovati samo s pasošima gdje piše Sjeverna Makedonija.

Sad pred godišnje odmore su mnogi požurili po nove isprave – po vrućinama koje već vladaju u toj zemlji su shvatili kako će satima morati čekati u redu, a golemo je pitanje kad će pasoš biti gotov. I služba za informacije je pretrpana pozivima nezadovoljnih građana:

Ambasada Srbije tvrdi: MVP i Elmedin Konaković odobrili defile Vojske Srbije u BiH?

Ambasada Srbije tvrdi: MVP i Elmedin Konaković odobrili defile Vojske Srbije u BiH?

"Pa dobro, zašto sam čekala pola sata samo da mi to kažete?", ljuti se jedna žena na telefonu. "Kažu mi da dođem opet za sedmicu dana, ali kad tačno?", srdito kaže muškarac dok silazi stepenicama državnog ureda.

Raspoloženje u zgradi Službe za administrativne poslove je tmurno – tek pojedinim osmjesima osoba koje su konačno dobile novi pasoš i mogu na ljetovanje. Službeno, rok za izdavanje pasoša je 15 radnih dana, ali ima građana koji ne čekaju dvije sedmice, nego već dva mjeseca i još uvijek im pasoš nije gotov, piše DW.

"I na šalteru su mi rekli da ću pasoš dobiti za mjesec ili dva", kaže Angel iz Skopja. „Ali dva mjeseca su već prošla, svugdje pitam i sad ne mogu naći moj pasoš. Je li izrađen ili nije?" ljuti se Angel. Tim više što je tako propustio početi raditi u inostranstvu.

"Bila sam u situaciji kad nisam mogla ništa planirati, niti sam mogla izaći iz zemlje ili tek knjižiti putovanje", žali nam se Arbnora Memeti, fotografkinja iz Skopja. "Trebala sam ići u Italiju, ali nisam mogla: ne možete knjižiti let ako ne upišete broj pasoša."

Haos je potpun, a mnogi smatraju da je i država kriva: dvije godine joj je trebalo da uopće izradi nove dokumente s natpisom Sjeverna Makedonija, a i informacije su manjkave. Ministarstvo unutrašnjih poslova u Skopju pak tvrdi kako čini što može: od 5. jula 2021. do konca ovog maja su zaprimili 1,6 miliona zahtjeva za pasošima –sjeverna Makedonija ima ukupno oko 2 miliona stanovnika. Onda je tu i 1,3 miliona zahtjeva za nove lične, nešto preko 680 hiljada zahtjeva za novom vozačkom dozvolom... Rade koliko mogu, ali ne mogu napraviti više od 3 do 4 hiljade pasoša svakog dana.

Šta ako vam na putovanju u inostranstvo ukradu pasoš?

Šta ako vam na putovanju u inostranstvo ukradu pasoš?

I u Sjevernoj Makedoniji je moguće zatražiti putovnicu u hitnom postupku kad bi trebala biti gotova za dva dana, ali to košta 200 KM. Za četveročlanu to znači da na dokumente odlazi gotovo čitava plaća, a najviše se sad žuri na ljetovanje građanima s najplićim džepovima dok cijene nisu kao u punoj sezoni, objašnjava nam Pavlina Popovski iz putničke agencije Atlantis: „Prvi letovi ove sezone nisu čak niti popunjeni zbog problema s pasošima."

Već sad su cijene počele rasti, a to je problem i za njenu agenciju: „Ako će čekati, možda će dobiti putovnicu prije nego što trebaju krenuti. Ali ako je ne dobiju i ako moraju otkazati putovanje kratko prije početka odmora, onda im moramo naplatiti kaznenu taksa. To ne odgovara nikome pa zato radije što prije otkazuju čitavo ljetovanje."

Uopće, čitav sektor turizma trpi gubitak: „Tu nije samo problem hoćete li imati pasoš ili ne. Čitav sektor je na gubitku: prije tri godine je to bila pandemija, a sad su pasoši...".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije