Nova direktorica Aerodroma Banja Luka vratila službeni automobil: Ne treba joj jer vozi Range Rovera

35
Radiosarajevo.ba
Nova direktorica Aerodroma Banja Luka vratila službeni automobil: Ne treba joj jer vozi Range Rovera

Valentina Kecman nedavno je postavljena za novu direktoricu Aerodroma Banja Luka.

Njena biografija je izuzetno bogata i zanimljiva, a detalje je objavio avioportal Zamaaero.

Kecman je 2013. godine završila osnovne studije poslovne administracije na Stillman Collegeu u Alabami, koji postoji od 1876. godine i registrovana je kao korporacija u toj državi. 2015. magistrirala je diplomatiju na privatnom univerzitetu Camilo Jose Cela u Madridu, Španija.

Ubistvo u BiH: Zatvorenik preminuo nakon napada nožem u KPZ Mostar

Godine 2017. stekla je magisterij iz diplomatije i diplomatskog protokola na Međunarodnoj školi protokola i diplomatije (ISPD) u Briselu, Belgija.

Na kraju, 2018. godine doktorirala je diplomatiju i međunarodne odnose na Centru za diplomatske i strateške studije (CEDS) u Parizu, Francuska, koji je osnovan 1899. godine i specijaliziran je za diplomatiju i obrazovanje oficira.

Kecman ima titulu doktora nauka i tečno govori engleski i španjolski jezik.

Godine 2020. završila je obuku o vještinama pregovaranja na Evropskoj diplomatskoj akademiji u Varšavi, Poljska. Također, 2019. godine dobila je certifikat žirija za inovacije u politici od Instituta za inovacije u politici u Beču, Austrija.

U 2017. godini pohađala je obuku o strukturiranju i usvajanju rezolucija Ujedinjenih naroda na Institutu Ujedinjenih nacija za obuku i istraživanje u Ženevi, Švicarska. Tokom 2016. i 2017. godine, takođe je sudjelovala u programima vezanim za resurse i mirovne operacije, međunarodnu krivičnu nadležnost, resurse UN-a i reformu sektora sigurnosti, kao i protokol UN-a i prekretnice u mirovnim operacijama. Godine 2016. pohađala je i program o pravnim reformama Evropske unije na Centru za ustavne studije i demokratski razvoj u Bolonji, Italija, kao i tečajeve o multikulturalnoj svijesti, ljudskim pravima za mirovne misije i osnovnim ljudskim pravima na Univerzitetu za mir u San Joseu, Kostarika.

Od 2020. članica je Međunarodne asocijacije za protokol i diplomatiju, od 2021. članica je Instituta za kulturnu diplomatiju (Institute for Cultural Dimplomacy), od 2022. članica je Australijskog instituta za međunarodne odnose (Australian Institute of International Affairs).

Ono što je posebno fascininatno je da je Kecman kao mlada osoba koja je tada imala svega 18 godina čvrsto odlučila studirati u inostranstvu.

Kako joj roditelji to nisu mogli finansijski omogućiti, a kako se aktivno bavila tenisom dobila je djelimičnu stipendiju Stillman Collega za osnovni studij, a ostatak od više desetina hiljada eura je naknadila tako što je paralelno sa studijem radila kao teniski trener u Dubaiju (Ujedinjeni Arapski Emirati) i Indiji.

Valentina Kecman imenovana za novu v.d. direktorice Aerodroma RS

Jednako tako univerzitet u SAD-u joj nije priznao niz srednjoškolskih predmeta pa je morala pohađati razliku prije početka studija. Za dobijanje stipendije i početak studija morala je proći vrlo teške pripreme i zahtjevne prijemne ispite.

Kecman je bila generalna manadžerica Kensington Sport Academy, Dubai, UEA od 2013. do 2016., generalna manadžerica BB Sport Academy od 2016. do 2021., Dubai, UEA; direktorica TB Clinic, Doha, Katar od 2021. do 2023., te je bila savjetnica direktora Aerodroma RS od maja 2023.

Upitana šta osoba sa ovako značajnim školovanjem i postignućima radi na Aerodromima RS, ona je rekla da joj je to izazov, da sama sebi želi dokazati da nakon SAD-a, Španije, Belgije, Francuske, Indije, Dubaija i Dohe može uspjeti i u svojoj RS.

Kecman ne koristi službeni automobil Aerodroma RS, Škodu Octaviju, zato što vozi neuporedivo bolji privatni automobil novi Range Rover, čime je automobil vratila aerodromu.

Vratila je i službeni mobitel jer kaže da ima flat tarifu na svom privatnom mobitelu i samim time joj službeni nije potreban. Kecman je Aerodromu vratila i službeni direktorski laptop jer je njen privatni daleko bolji, a ovaj je potom zadužio jedan od radnika aerodroma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (35)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak