Pitanje opstanka aerodroma u BiH: Infrastrukturni problemi i nedostatak resursa prijete prometu

5
Radiosarajevo.ba
Pitanje opstanka aerodroma u BiH: Infrastrukturni problemi i nedostatak resursa prijete prometu
Foto: Investitor / Ilustracija

Aerodrom Banja Luka se suočava s ozbiljnim infrastrukturnim i operativnim izazovima koji prijete njegovom funkcionisanju.

Uzletno-sletna staza i manevarske površine na aerodromu su u lošem stanju, a potpuna obnova ovih ključnih elemenata potrebna je kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje avionskog saobraćaja. Troškovi obnove procjenjuju se na 15 miliona eura, iznos koji aerodrom ne može pokriti iz svojih sredstava.

Pored toga, oštećena ograda perimetra omogućava ulaz divljim i pitomim životinjama, kao i psima lutalicama, što dodatno ugrožava sigurnost aerodroma. Također, nedostaje terensko vozilo za redovno pregledanje ograde, a prostorija za odlaganje opasnih predmeta još uvijek nije obezbijeđena.

Poseban trenutak na Koševu: Ismail Barlov i Ismail Zulfić dočekani uz ovacije na utakmici

Poseban trenutak na Koševu: Ismail Barlov i Ismail Zulfić dočekani uz ovacije na utakmici

Aerodrom Banja Luka se suočava i sa ozbiljnim nedostacima u oblasti bezbijednosti i operacija. Otkriveno je da zaštitna oprema za radnike nije kompletna, da postoje individualne greške u praktičnim postupcima i vođenju evidencija, kao i manjak rukovodioca organizacijskih jedinica. Radnici su često raspoređeni na više radnih mesta, dok je broj radnika u sektoru sigurnosti nedovoljan.

Dodatni problemi odnose se na vatrogasnu opremu: vozila MAN su dotrajala, a vatrogasna odijela za ulaz u vatru su u lošem stanju. Nedostaje i dovoljan broj vatrogasaca, što dodatno povećava rizik od nesreća.

Ovi problemi naglašavaju potrebu za hitnim investicijama i poboljšanjima kako bi se osigurala sigurnost i efikasnost aerodroma Banja Luka. Bez adekvatnih sredstava i resursa, aerodrom bi se mogao suočiti sa prekidom svog prometa, što bi imalo značajne posljedice za regionalnu povezanost i ekonomiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije