Nevrijeme stiže u BiH: Nedim Sladić objavio video i poslao poruku građanima

3
Radiosarajevo.ba
Nevrijeme stiže u BiH: Nedim Sladić objavio video i poslao poruku građanima

Federalni hidrometeorološki zavod upalio je narandžasti meteoalarm za cijelo područje Bosne i Hercegovine zbog vjetra olujne jačine i pojačanih padavina.

Udari vjetra očekuju se širom zemlje te je upozorenje na jak vjetar izdat za sve dijelove BiH, a odnosi se za period od 2. novembra u 20 sati do 3. novembra u 15 sati, a za padavine za 3. novembar, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Padavine se očekuju u sjevernim i istočnim područjima Hercegovine i zapadnim područjima BiH

Danas i oblačno i 25 stepeni: Objavljena prognoza do utorka - evo kad stižu pljuskovi i grmljavina

Iz FHMZ napominju da su očekivani udari vjetra između 60 i 80, lokalno oko ili iznad 90 km na sat.

O svemu se oglasio poznati bh. meterolog Nedim Sladić koji napominje građane da poštuju upozorenja nadležnih hidrometoroloških službi.

Stižu olujni udari orkanskog vjetra i jaka kiša: Bh. meteorolozi izdali narandžasto upozorenje

"Update, 15:50 - na grafičkom prikazu je skalirana domena Bosne i Hercegovine i bojama su vizualizirani očekivani maksimalni udari vjetra prema prognoznom modelu #ICON. Linijama je predstavljen zračni pritisak sveden na nivo mora zbog detekcije razlike u pritiscima (gradijent).

Snažan temperaturni i pritisni gradijent koji se trenutno nalazi nad područjem većeg dijela Europe, uslovljen snažnom vantropskom Shapiro-Keyser ciklonom #Ciarán, gdje se hladniji zrak nalazi sa sjeverne strane Alpa, a topli povučen sa sjevera Afrike na jugoistoku Europe, uvjetuju da se mlazna struja pojačava preko Mediterana i njen krak prelazi preko Bosne i Hercegovine uz dominatan upper forcing mehanizam koji će pojačavati silaznu struju i procese prema tlu, otkidajući od frontalne zone linije nestabilnosti s kojim će intenzivnijih padavina te grmljavine biti u Hercegovini, zapadnim, ali i sjeverozapadnim područjima Bosne. Ovo je školski i klasični primjer europskog patterna broj 29, prema Met Office klasifikaciji vremenskih režima. Jačanje vjetra od poslijepodneva se očekuje u Krajini, a potom tokom noći i u ostatku zemlje. Očekuje se jak, na udare olujan južni i jugozapadni vjetar brzine 60 do 90 km/h, na najvišim planinama orkanske jačine, nerijetko i preko 120 km/h.

Izentropsko polje, gdje je maseni tok i potencijalna temperatura sačuvana, pokazuje jasan mehanizam gravitacionih valova uz dinarski sistem. To vidimo i po "uvijanju" izobara nad našim najvišim planinama od sjeverozapada do jugoistoka zemlje. U takvim okolnostima dolazi do povećanja superkritičnog toka na vrhu prirodne prepreke i Froudovog broja, pri čemu mlaz struje koji se spušta sa vrha u ravnicu doživljava tzv. hidraulički skok.

Ovo su dovoljni faktori koji podržavaju sa termodinamičkog stajališta olujne udare vjetra u nizinama i možemo sa sigurnošću tvrditi da će prvi dio petka biti prilično dinamičan. Uzimajući u obzir i dalje prisutno lišće na granama, otpor je povišen, i iz prijašnjih iskustava svjedočit ćemo neminovno materijalnim štetama. Očekujte polomljene grane, iščupana stabla iz korijena, a također to implicira da nije zgoreg limene ljubimce pomjeriti na neko sigurnije mjesto. Stoga, poštujmo preporuke hidrometeoroloških službi.

Važno je istaknuti da su ovo udari vjetra, koji su znatno kraći i obično dvostruko jači od srednjeg vjetra. Slabljenje vjetra očekuje se u drugom dijelu poslijepodneva. Novo jačanje vjetra ponovo će uslijediti nakon toga za manje od 48 sati", poručio je Sladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak