Nestašica lijeka kojeg koriste mnogi građani u BiH: Ne postoji adekvatna zamjena

3
Radiosarajevo.ba
Nestašica lijeka kojeg koriste mnogi građani u BiH: Ne postoji adekvatna zamjena

Na tržištu cijele Bosne i Hercegovine vlada nestašica lijeka Trulicity iz grupe lijekova za dijabetes. Iz Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine navode da je problem u proizvodnji lijeka, te ga trenutno nije moguće nabaviti.

Slična situacija je i sa drugim lijekovima iz ove grupe. S obzirom na njihov značaj i efikasnost, veliki je broj upita vezanih za njihovu dostupnost na tržištu.

Ahmet Bajrić iz Tuzle za liječenje dijabetesa koristi Victozu. U posljednja četiri mjeseca, ovaj lijek je tek povremeno uspijevao pronaći u apotekama. Trenutno koristi zamjenu koju, po komercijalnoj cijeni, kupuje van granica Bosne i Hercegovine".

Arif Sirotanović, potomak legendarnog rudara: 'I danas živimo omladinske radne akcije'

"Jedno vrijeme je bilo normalno, sad u zadnje vrijeme još gore. Kada moja doktorica da socijalnom i taj lijek stoji petnaest dana i ako slučajno nema te injekcije, on ga briše. Ja ponovo moram ići doktorici da idem da ona da socijalnom, da oni mogu fakturisati taj lijek", rekao je.

U posljednja dva mjeseca naročito je evidentna smanjena dostupnost lijeka Trulicity. U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine dobila se potvrda informacije da lijeka trenutno uopšte nema na našem tržištu.

"Desetog jula ove godine nosilac dozvole nam je prijavio privremeni prekid snabdijevanja za tržište Bosne i Hercegovine lijekom Trulicity od 1,5 mg u periodu od 11. jula do 5. augusta. Kao razlog, proizvođač je naveo kašnjenje u proizvodnji. Posljednji uvoz ovog lijeka od 0,75 mg bio je u maju ove godine, a za njega nije prijavljena nestašica", naveli su Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Život na listi čekanja: Skupi lijekovi nedostupni za stotine pacijenata u BiH

U Gradskim apotekama Tuzla lijeka Trulicity trenutno nema. Ista situacija je i u drugim javnim i privatnim apotekama širom Bosne i Hercegovine. Potražnje za lijekom u manjoj dozi gotovo da nema.

"S Obzirom da smo mi malo tržište, nažalost, rezerve su se istrošile, odnosno proizvođač nije mogao da pošalje adekvatnu količinu našim posrednicima, odnosno distributerima tako da u određenim navratima je dolazila neka manja količina, ali nažalost sve je veći broj pacijenata koji koriste ovaj lijek", rekla je Dženisa Šabanović iz Gradske apoteke Tuzla.

Lijek Trulicity pripada grupi naprednih lijekova za dijabetes. Zamjenski lijekovi u mnogim slučajevima nisu rješenje.

U Hrvatskoj se povlači lijek za djecu: Prodaje se i u BiH

"Prvo što ne znamo jeste kakav je učinak ako vi taj lijek ne uzimate kontinuirano, recimo na tržištu je mjesec dana, pa ga pacijent koristi, pa dva mjeseca ga nema, pa ga opet koristi. Vjerovatno ti pozitivni učinci lijeka ne mogu biti isti ako ga uzimate sa prekidom. Da li postoje alternative? U suštini, ta grupa lijekova ima jedinstven mehanizam djelovanja tako da ne možemo govoriti o nekim zamjenama ili alternativama, nego o drugim skupinama lijekova koji mogu imati približno isti efekat kao i ovi", objasnio je dr. Džani Hadžović, specijalist interne medicine u Domu zdravlja Tuzla.

Trulicity je samo jedan od lijekova iz napredne grupe lijekova za dijabetičare kojih često nema na tržištu. Prekidi u korištenju se ne preporučuju, a zamjene i ukoliko ih ima, nekim pacijentima ne odgovaraju. U ovom trenutku niko nema informaciju hoće li biti osigurana distribucija lijeka nakon 5. augusta do kada ga sigurno nema, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak