Neizostavan dio iftara: Kako napraviti ukusnu topu
Radiosarajevo.ba
Topa je specifična za naše prostore u periodu mjeseca ramazana, dio je same tradicije naše zemlje a sastojci koji se stavljaju u topu ovise od osobe do osobe.
Masnoća, kajmak i više vrsta sira su osnovni sastojci tope. Obično se stavlja mladi, stari i dimljeni sir, maslac i kajmak. Svi sastojci se "tope" na laganoj vatri i zbog toga je jelo dobilo naziv topa.
- Sastojci
2 kašike mladog sira
1 kašika kajmaka ili milerama
1 kašika maslaca
1 kašika naribanog dimljenog sira
1 jaje
1 kašičica soli
Semir Halilović podnio ostavku na poziciju ambasadora BiH u Kataru: Poslao pismo Denisu Bećirović
Priprema
- 1 Otopite maslac i sir
Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte mladi sir i kajmak - 2 Prokuhajte, dodajte jaje. Kuhajte na srednje jakoj temperaturi 4-5 minuta. Posolite i dodajte umućeno jaje, izmiješajte i na kraju dodajte naribani dimljeni sir. Poslužite dok je toplo.
Kao preporuku, uz topu uzmite tople somune, piše portal Index. hr.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (1)