Nedim Suljić: 'Bh. vlasti pokušavaju samo skupiti političke poene, dok se narod spašava sam'

4
FENA
Nedim Suljić: 'Bh. vlasti pokušavaju samo skupiti političke poene, dok se narod spašava sam'

Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca 'Krug 99' održana je danas u Sarajevu o temi 'Odgovor na klimatske promjene i katastrofe'.

Predsjednik "Kruga 99" Adil Kulenović izrazio je saučešće porodicama nastradalim i naveo da će klimatske promjene i njihove posljedice biti još snažnije u budućnosti, a to je nešto na šta bh. društvo treba biti spremno.

Uvodničar Aleksandar Knežević, prof. univerziteta u penziji, član Odbora za EEO ANUBiH, kazao je da krivce za klimatske promjene treba tražiti u razvijenim zemljama, a ne zemlje u razvoju.

Pozorište mladih Sarajevo: Uz dječiji osmijeh zatvoren i Mali MESS

"Razvijene zemlje su odgovorne za klimatske promjene. Zemlje u razvoju nisu uzrok tome, one samo trebaju pomoć da se adaptiraju tim promjenama. Pod pritiskom svjetskih moćnika mi gasimo termoelektrane, pravimo solarne elektrane, a to u ovom trenutku za zemlje kao što je BiH nije prioritet. Trebamo se adaptirati klimatskim promjenama, preventivno djelovati prema tim promjenama, a ne djelovati tek kada se prirodne nesreće dogode", kazao je Knežević.

Profesor na Univerzitetu u Tuzli, redovni član Evropske Akademije nauka i umjetnosti, akademik prof.dr.sc. Nedim Suljić navodi da su se klimatske promjene dešavale i u prošlosti, ali tada su uzrok bili neki prirodni procesi.

"Moramo se prilagođavati sve manjoj količini padavina, kiše i snijega i sve se to odražava negativno na brojne grane bh. društva. Imamo nagle prelaze godišnjih doba, što uzrokuje velike prirodne nesreće koje oduzimaju ljudske živote. U BiH nemamo dobar osnov za prilagodbu klimatskim promjenama i sprječavanju tragičnih posljedica. Vlasti djeluju proaktivno a na preventivno, planiranje je zakazalo, gradimo objekte na padinama, sječemo šume, što dovodi do pojačanog oticanja vode i klizišta ", kazao je Suljić i podvukao da bh. vlasti ne čine ništa kako bi se spriječile ovakve katastrofe, "pokušavaju samo skupiti političke poene, dok se narod spašava sam".

Dodao je da se zakoni moraju početi implementirati na terenu i dok se to ne promijeni, tragedije će se dešavati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak