Nastavljeno suđenje za ratne zločine: 'Samo recite gdje ste mi zakopali braću, sad nemam nikoga'

1
BIRN - Detektor.ba
Nastavljeno suđenje za ratne zločine: 'Samo recite gdje ste mi zakopali braću, sad nemam nikoga'

Nurija Emrić nastavio je svoje svjedočenje pred Sudom Bosne i Hercegovine, nakon što je u julu ispitan od strane Tužilaštva BiH i dijelom od Odbrane prvooptuženog Sime Ličine.

Advokatica prvooptuženog Tatjana Savić je u nastavku svog ispitivanja pitala svjedoka da li je jeo s policajcima u Vatrogasnom domu, da li se tuširao tamo gdje i policajci, te da li su ga zvali "Slobo" kako bi spriječili napade na njega. On je negirao ova, kao i pitanja da li je jeo pitu iz buregdžinice "Burek kod Srbina" te da su ga policajci pazili kao "svoje dijete".

Ličina, Nedeljko Pilipović, Žarko Kalinić, Miro Bosančić te Bogdan, Žarko i Jovan Grab optuženi su za ubistva, prisilni nestanak i nečovječno postupanje u Bosanskom Novom. Prema optužnici, oni su – u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Lake novogradske brigade Vojske Republike Srpske – zatočenicima u Vatrogasnom domu nanosili velike patnje u periodu od maja 1992. pa do kraja marta 1993. godine.

Crna boja, pomor ribe i rakova...: Je li ovo kraj rijeke Neretve?

Branilac drugooptuženog Pilipovića svjedoka je, između ostalog, pitao i da li se nakon razmjene obraćao Crvenom krstu ili nekoj drugoj organizaciji po pitanju nestanka njegove braće, na što je Emrić kazao da se Crveni krst, vjerovatno iz Hrvatske, samoinicijativno zanimao za njegovu braću.

Advokatica Senka Nožica ga je pitala zašto je pored Kalinićeve fotografije, tokom procesa prepoznavanja nakon rata, napisao njegovo puno ime i prezime, ukoliko je ranije tvrdio da ga je do tada poznavao samo pod nadimkom Džedin. Emrić je kazao da se ne sjeća.

On je kazao da mu je Vojislav Šešelj psovao "balijsku majku". Nožica je tražila objašnjenje o tome da li mu je psovao Šešelj ili Džedin, na što je svjedok kazao "obojica", nakon čega je kazao da ga je "samo Džedin tukao".

Šešelja je MMKS u aprilu 2018. osudio na deset godina zatvora zbog podsticanja zločina nacionalističkim govorima. Međutim, zbog godina koje je prethodno proveo u pritvoru, nije služio zatvorsku kaznu.

On nije bio siguran ko je – Džedin ili izvjesni Đurić – jednom zatvoreniku sipao so na rane nastale nožem, te potom u usta, pa se okrenuo optuženima i kazao da samo želi znati gdje su mu braća.

"Samo mi recite gdje ste ih zakopali, sad nemam nikoga", kazao je Emrić.

Također, Emrić je objasnio da mu je Džedin pokazao kako se krsti, dok su drugi policajci "htjeli da vide kako je naučio".

Milan Trišić osuđen na 13 godina zatvora za ratni zločin

Na pitanje da li se sjeća ko mu je naredio da čisti krv nakon što su njegova braća nestala, Emrić je rekao da je to bio Pilipović.

Na pitanje drugih branilaca o tome da li ga je Bogdan Grab tukao, svjedok je odgovorio potvrdno.

"Nekada dođu svi, kako da znam ko me udara. Nisam siguran", rekao je također odgovarajući na pitanja o Jovanu Grabu.

Na naknadno pitanje Tužilaštva da li je ijedna osoba srpske nacionalnosti pretučena u Domu, svjedok je odgovorio negativno.

Naredno ročište je planirano za 26. septembar, javlja Detektor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak