Nastava u jednom kantonu u BiH neće početi ni 9. septembra. Razlog - štrajk

1
Radiosarajevo.ba
Nastava u jednom kantonu u BiH neće početi ni 9. septembra. Razlog - štrajk

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja HNK-a najavili su štrajk zbog teške situacije u kojoj se nalaze prosvjetni radnici. Strahuju da nastava neće početi ni 9. septembra, kako je prethodno najavljeno.

Pozitivna vijest je početak pregovora sindikata i Vlade. Ipak, štrajk će biti održan.

Kako je kazao Josip Milić, predsjednik Sindikata za srednje obrazovanje HNK po hrvatskom planu, u srijedu kreće generalni štrajk u svim školama, a prosvjed počinje u 10 sati.

Mladić i djevojka utopili se u jezeru u BiH, prije sahrane opljačkali im kuću

Sindikat traži povećanje plaće od 30 posto i isplatu pune pomoći prema odluci Vlade Federacije. Vlada je ponudila povećanje od 5 posto od početka iduće godine i isplatu od 1.000 KM maraka svim proračunskim korisnicima.

“Ponuda je jednoglasno odbijena, naši članovi su nam dali mandat da borimo dalje i više”, dodaje Milić.

Ni iz Sindikata osnovnog obrazovanja nije pozitivno odgovoreno na ove zahtjeve Vlade. Kažu kako se sadašnje ponude zapravo poniženje za učitelje i nastavnike.

“Od svih 10 kantona u Federaciji, prosvjetni djelatnici u osnovnim školama su na samom dnu”, tvrdi Goran Miličević, predsjednik Sindikata za osnovno obrazovanje HNK po hrvatskom planu.

Iz Udruženja Naša djeca podržavaju borbu za prava prosvjetara, ali i upozoravaju da najviše trpe djeca.

“U redu je ako to bude trajalo dan ili dva, a šta ako se oduži na pet, deset, petnaest - kako to nadoknaditi? Nikako - odmah da vam kažem, znamo to iz prijašnjih iskustava”, kaže Luka Mandić, predsjednik Udruženja Naša djeca.

Sve veće cijene školskog pribora: U regionu potrebno izdvojiti i do 2000 KM, evo koliko u BiH

Iz Vlade su se za sada očitovali priopćenjem: “Razgovarajući o zahtjevima sindikata, predstavnici Vlade upoznali su predstavnike sindikata što Vlada, s obzirom na ukupnu finansijsku situaciju, može konkretno ponuditi u odnosu na zahtjeve, a da se ne ugrozi financijska stabilnost kantona”.

"Ovo je borba i za jedno kvalitetnije obrazovanje i za njihovu djecu”, kazala je Edina Čomić, predsjednica Sindikata za srednje i visoko obrazovanje HNK-a.

Učitelji i profesori iz ovog kantona su među najslabije plaćenima u Federaciji. Problemi brojni, a rješenje se ne naziru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak