Nakon što je Rijad izgubio život, porodica Heldovac donirala njegove organe i spasila tri života

1
Radiosarajevo.ba
Nakon što je Rijad izgubio život, porodica Heldovac donirala njegove organe i spasila tri života

Teška saobraćajna nesreća dogodila se u četvrtak, 1. augusta, u Zavidovićima, a 3. augusta, nažalost, život izgubio 22-godišnji Rijad Heldovac.

Do stravične nesreće je došlo prilikom sudara motocikla Kawasaki, na kojem je bio Heldovac, i vozila Škoda kojim je upravljao M.M. (32).

Heldovac je nakon dva dana borbe za život podlegao povredama.

Značajna pomoć za roditelje njegovatelje u FBiH: U julu izdvojeno 1,6 miliona KM

U nedjelju, 4. augusta, je u Bosni i Hercegovini urađena prva transplatacija srca, a kako je za Crnu Hroniku potvrđeno iz nekoliko nezvaničnih izvora, riječ je o srcu tragično preminulog Rijada Heldovca.

Naime, njegova plemenita i velikodušna porodica je odlučila da njegovim organima spase drugim osobama živote.

Pored srca, donirana su i oba bubrega.

Ko je Nermir Granov, doktor koji je izvršio prvu transplataciju srca u BiH?

U skladu sa zakonskim procedurama, obavljen je i razgovor s porodicom preminulog pacijenta u smislu doniranja organa.

"Zahvaljujući porodici koja je pristala na donaciju organa, urađena je multiorganska eksplantacija. Multiorganska eksplantacija obavljena je u saradnji medicinskih timova zaposlenika KCU Sarajevo i Kantonalne bolnice Zenica, na čelu sa koordinatorom za transplantaciju Senadom Čaušević i zamjenicom koordinatora Nerminom Rizvanović. Eksplantirani su srce i oba bubrega. Postoperativni tok transplantiranih pacijenata za sada protiče uredno", ističu iz KBZ-a.

Transplantaciju srca, koja je prvi put realizovana u našoj državi, uradio je tim doktora KCU Sarajevo, na čelu sa Nerminom Granovom, dok su bubrezi transplantirani na Klinici za urologiju KCUS-a, pod vodstvom Osmana Hadžiosmanovića.

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Poginula jedna osoba

"Menadžment Kantonalne bolnice Zenica izražava poštovanje i zahvalnost porodici donora na humanosti koji su svojim pristankom spasili tri života, kao i zahvalnost medicinskom timu uposlenika Kantonalne bolnice Zenica i UKCS-a, koji je, na profesionalan način i u skladu sa načelima medicinske etike, sa uspjehom učestvovao u izvršenju postupka eksplantacije doniranih organa", istakli su. Zahvalnost na podršci uputili su i MUP-u ZDK-a.

Treba napomenuti i da će danas, 06. 08. u 17.15 sati ispred gradske džamije u Zavidovićima biti obavljen ukop i dženaza mladog Rijada Heldovca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak