Nadrealno: Milan Tegeltija bi da promijeni ime Bosne i Hercegovine - pogledajte šta su mu prijedlozi

48
Radiosarajevo.ba
Nadrealno: Milan Tegeltija bi da promijeni ime Bosne i Hercegovine - pogledajte šta su mu prijedlozi

Proteklih dana čini se da se kampanja "srpskog sveta" poprima oblike koji su nam se prije samo par godina činili nezamislivi.

Donose se kojekakve deklaracije, organiziraju svesrspki sabori, Vojska Srbije defilira po Prijedoru, vrijeđaju se Bosanci i Hercegovci i njihova domovina u svakom ćošku koji je obojan bojama Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i Milorada Dodika, šefa manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Rs.

Danas, 9. jula, stigla je i nova, da izvinite na izrazu, "budalaština" iz ovog tabora.

Europska država uvodi drastičnu kaznu za saobraćajni prekršaj koji mnogi rade

Glavni "junak" ovih ideja ovaj put je Milan Tegeltija, čovjek sa američke crne liste, bivši predsjednik VSTV-a, Dodikov pajdaš i savjetnik, harmonikaš i osoba nadaleko znana po aferi "potkivanje"

Nego, Tegeltija ima prijedlog da se - promijeni ime Bosne i Hercegovine u neko, kako piše, "adekvatnije", pa ovako veli:

"Vrijeme je da se počne razmišljati o promjeni imena BiH u neko adekvatnije ime. Ni Bosna niti Hercogovina ne mogu biti osnov niti su iznutra prihvaćene kao jedinstveni osnov identifikacije svih u BiH. Bosna npr može biti naziv za neke ujedinjene bošnjačke kantone oko rijeke Bosne.

Potrebno je naći naziv koji bi svi mogli da prihvate i s njim se identifikuju. Npr Kotromanija, Međuzemlje i slično."

Kotromanija? Međuzemlje? Međuzemlje je inače izmišljeni svijet kultnog pisca JRR Tolkiena u koji smješta radnju svojih najpoznatijih djela poput Gospodara prstenova, Hobita, Silmarilliona i dr., a Kotromanija valjda od Kotromanića, tj. bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.

Dakako, korisnici platforme X, gdje je harmonikaš i objavio svoj prijedlog, dočekali su ga, narodski rečeno, "na volej".

"Novi diler?", pita ga neko u komentarima, dok drugi dodaje kako Hercegovina treba postati "južna bosanska pokrajina", a tzv. 'republika srpska' u genocidna tvorevina ili metastazirani kancer".

"Ti nisi sposoban svoj život organizovati, kamoli tako teške teme i glupe namećati", analizira neko njegove uspjehe iz prošlosti, dok neko ide još i 'dublje': "Ne pustiše te u Hrvatsku*... pa neće niko da mu se truje okolina... samo ti piši...papir i X sve trpe...a što se tiče imena, vrijeme je da se ponovi tužba ali ovaj put privatna za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete... dijaspore ima, para ima, volje ima..."

*Tegeltija je trebao biti počasni konzul naše zemlje u Rijeci, u susjednoj Hrvatskoj, no, srećom, nije dobio egzekvaturu - odobrenje iz Hrvatske kojim bi mu bilo dozvoljeno da pristupi konzulskoj dužnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (48)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak