Čampara o imenovanju Tegeltije i odluci Predsjedništva: "Vjerovatno ih je Cvijanović ucjenila"

4
L. M.
Čampara o imenovanju Tegeltije i odluci Predsjedništva: "Vjerovatno ih je Cvijanović ucjenila"
Foto: BHRT / Aljoša Čampara

Delegat Naroda i pravde u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aljoša Čampara gostovao je u jutarnjem programu BHRT-a gdje se osvrnuo na funkcionisanje koalicije na državnom nivou, a komentirao je i imenovanje Milana Tegeltije za počasnog bh. konzula u Rijeci.

Milan Tegeltija (SNSD) bivši je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, bivši savjetnik predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, i bivši predsjednik FK Borac. 

"Ja mislim da to nije dobra odluka. To će vjerovatno savjetnici reći (Denisu) Bećiroviću, ja ga dugo nisam vidio. To vam je Bosna i Hercegovina, to vam je Predsjedništvo, to su te stalne ucjene... Vjerovatno ih je Željka Cvijanović ucjenila i rekla 'ako vi nećete njega imenovati, onda neću ni ja nikoga vašeg'. Ne znam ja više kako bih to nazvao, ali mi kao društvo nažalost nismo sazreli da neki ljudi koji su na crnim listama ne bi trebali predstavljati BiH", kazao je Čampara.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Čampara je, također, istakao da su partneri u državnoj koaliciji "98,9 posto usaglasili stavove" oko zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji je jedan od uslova za otvaranje pregovora za članstvo BiH u EU.

"Mislim da smo vrlo blizu, oko 98,9 posto je usaglašeno stavova oko zakona o sprečavanju sukoba interesa. Usaglasili smo i izmjene i dopune zakona o državnoj službi, usvojit će se budžet. Kad bismo na ovo što sam nabrojao imali i nešto oko kontrole granica, to bio bio jedan kredibilan napredak i da bismo mi došli u situaciju da otvorimo pregovore", kazao je Čampara.

Dragan Bursać: Kako je Tegeltija potkovao Predsjedništvo BiH

Dragan Bursać: Kako je Tegeltija potkovao Predsjedništvo BiH

Osvrnuo se na sastanak stranaka Trojke sa HDZ-om i SNSD-om koji je održan u Mostaru te kazao da se oko nekih stvari ne mogu dogovoriti.

"Kad je u pitanju Izborni zakon, da sad mijenjamo način na koji se bira član Predsjedništva, mi na to ne možemo pristati bez ustavnih promjena. Oko zakona o sudovima, naše stajalište je da to mora biti oko dva ili tri kilometara od državnih institucija. To može biti eventualno, da napravimo neki kompromis, Istočno Novo Sarajevo. Mi od toga ne možemo i nećemo odstupiti. To su crvene linije", kazao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije