Mostar: SDP i Radom za boljitak u koaliciji?

Radiosarajevo.ba
Mostar: SDP i Radom za boljitak u koaliciji?

Današnja sjednica Gradskog vijeća Mostara vjerovatno će rezultirati raskolom u stranci RZB: dio vijećnika podržava Ljubu Bešlića, dok se ostali povinuju naređenjima iz vrha stranke.
Završni razgovori o izboru mostarskoga gradonačelnika nisu sasvim iskristalizirali sporazum o tome ko bi mogao biti izabran, nakon pet i po mjeseci od održavanja općinskih izbora, ali je više informacija govorilo u prilog da Hrvati u Mostaru neće imati priliku imati svog predstavnika na čelnoj poziciji u lokalnoj vlasti.

Za razliku od ostalih gradova, samo se u Mostaru gradonačelnik ne bira kao odraz demokratske većine, nego je osmišljena prevara. U ovakva spletkarenja uključili su se ravnopravno SDP i Narodna stranka Radom za boljitak. Današnja sjednica Gradskog vijeća Mostara i izbor gradonačelnika će vjerojatno rezultirati velikim raskolom u NSRZB-u.

Trojica vijećnika ove stranke podržavaju Ljubu Bešlića za novog/staroga gradonačelnika, dok ostali slušaju sva naređenja vrha stranke. U prvom redu, tu se misli na Vahidu Bebanić, koja je ovih dana s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem čak posjetila i jedan notarski ured u Mostaru.
Razlog posjeta notaru je bilo sklapanje ugovora kojim se ova vijećnica obvezuje da će za mostarskoga gradonačelnika izabrati Suada Hasandedića. To nam je jučer potvrdio i Jerko Ivanković, koji je rekao kako se ugovor finalizira.

"Želimo Hrvata za gradonačelnika u liku Marka Romića. Ako on ne bude izabran, gradonačelnica će biti Vahida Bebanić ili Suad Hasandedić", rekao nam je Ivanković. Također je potvrdio da opcija potpore Ljubi Bešliću više ne postoji, te da nema izgleda da vijećnici NS-a Radom za boljitak podrže Bešlića.

Međutim, jedini realan izbor predstavlja Suad Hasandedić. Ostatak glasova bi Hasandedić trebao dobiti od vijećnika SDP-a. Večernji list dolazi do saznanja da su SDP-a i SDA potpisali mjenicu na pola miliona maraka, što je navodno odobreno i od središnjice stranke, koja će se aktivirati onda kada Suad Hasandedić bude izabran za gradonačelnika Mostara.

Suština sporazuma je navodno da će stranka koja izigra dogovor o potpori morati drugoj stranci potpisnici platiti pola miliona KM. Ispunjenjem ovog dogovora, ukoliko on doista postoji, Hasandedić dobiva 18 glasova, što je dovoljno za njegov izbor.

Dosad su se u Gradskom vijeću DP-ovci slagali s 90 posto svih odluka i inicijativa SDA i SBiH, i sa dijelom Stranke Radom za boljitak. Čekaju se ishodi sjedine GV Mostara.

Večernji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak