Misija spašavanja Une: Novi protest i koncert zakazani za nedelju

2
FENA

Više od mjesec dana traje drama oko izgradnje male hidroelektrane pod nazivom "Una mlin", svega nekoliko stotina metara od izvora rijeke Une, a za nedelju, 18. augusta, najavljen je novi protest i koncert. 

Uprkos tome što je rijeka Una pod zaštitom Evropske unije, njena bogata flora i fauna ugrožene su ozbiljnim prijetnjama uslijed planiranih građevinskih radova.

Mještani Srba i Donje Suvaje tijelima brane obalu od njenog uništavanja, no, unatoč svim pokušajima, apelima, protestima i sastancima s odgovornima, odluka o obustavi gradnje još nije donesena.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Povrijeđen pješak, hitno prevezen na KCUS

Ministarstvo graditeljstva Republike Hrvatske saopćilo je da investitor posjeduje sve potrebne dozvole za nastavak projekta, što je izazvalo ogorčenje među aktivistima platforme "Moj Srb".

Oni smatraju da se ovakvim potezima kupuje vrijeme za "tajkuna" koji će nastaviti devastaciju prirode. Trenutno bageri su u stanju mirovanja i radovi su obustavljeni, no borba onih koji vole Unu se nastavlja.

Svaka čast: Apeli za spas Une i Neretve i na svečanom otvaranju 30. Sarajevo Film Festivala

"30 dana nada je da se nešto riješi kako bismo se mogli vratiti svojim kućama i obavezama", kaže Tanja Rastović, predsjednica Udruge Una Srb.

Čini se da će mještani Srba i Donje Suvaje morati još pričekati na normalan život, jer njihovi zahtjevi i dalje nisu ispoštovani.

Najpoželjnija turistička destinacija u BiH: Upoznajte sve čari i ljepote rijeke Une

"Prva tačka je da se odmah obustavi gradnja. Druga tačka je da se ponište sve dozvole i koncesije koje postoje na Uni i njenim pritokama, a treća tačka je zaštita Une i njenih pritoka zauvijek", kaže Zoran Torbica, predstavnik platforme Moj Srb.

Državni inspektorat Republike Hrvatske je utvrdio nepravilnosti u postupku izdavanja dozvola.

Naime, nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, niti je zatraženo mišljenje o potrebi procjene utjecaja na okoliš prije izmjene i dopune lokacijske dozvole.

Udruga koja brani izvor Une oštro odgovorila hrvatskom ministarstvu: Hrvatska ima obaveze prema EU!

Nadzorom Inspekcije zaštite okoliša, provedenim 12. jula 2024. godine, utvrđeno je da su "na predmetnoj čestici porušena sva stabla te je srušen stari objekt do temelja," te da se radovi izvode bagerima unutar Ekološke mreže Natura 2000.

"Udruga Una je pokrenula postupak vanrednog inspekcijskog nadzora, kojim zahtjeva poništenje lokacijske i građevinske dozvole na osnovu svih dokumenata koje smo sakupili", pojašnjava Torbica.

Korijen problema, prema opozicionim saborskim zastupnicima, leži u nezakonitoj pozadini projekta još od samog početka 2016. godine. Zvonimir Troskot, zastupnik MOST-a u Hrvatskom saboru, priprema krivičnu prijavu protiv svih učesnika u izdavanju spornih dozvola.

Rade Šerbedžija najavio dolazak na vrelo Une: 'To je neprocjenjivo svjetsko blago'

"Postoje tačno određeni potpisnici, kako na razini Gračaca, tako i na razini Skupštine Općine, i pitanje je na temelju kojih kriterija su oni donosili odluke i kako su izdavane dozvole ako nije bilo nikakvog utemeljenja", ističe Troskot.

Za nedjelju, 18. augusta je najavljen novi protest na izvoru Une, kojem će se pridružiti i Mile Kekin koji će svirati za sve ljubitelje prirode, aktiviste i one koji žele sačuvati rijeku Unu. Poznati hrvatski glumac Rade Šerbedžija također je najavio svoj dolazak u ponedjeljak, kako bi se stavio u ulogu zaštitnika prirode i Une.

Aktivisti iz Bosne i Hercegovine, zajedno s Nacionalnim parkom Una, pozivaju građane Bihaća da se odazovu i prisustvuju skupu.

"Una svojim najvećim tokom prolazi kroz Unsko-sanski kanton i sjeverozapadnu Bosnu, te na neki način predstavlja razvojnu šansu za ovaj prostor. Ali, nevezano za to, postoje biljni i životinjski svijet, postoje eko-sistemi koji postoje milijunima godina prije nas", kaže Alen Zulić, v.d. direktora Nacionalnog parka Una.

Ova afera sve više poprima obrise bitke za očuvanje ne samo jednog vrela, već cijelog ekosistema, a rezultat te borbe odredit će budućnost prirode cijelog ovog regiona jer Una povezuje Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu ali i Evropsku uniju koja ju je stavila pod svoju zaštitu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak