Mirza Dervišević ekskluzivno otkriva: 'Dobijam prijetnje smrću jer sam prijavio svog napadača'

3
Radiosarajevo.ba

U Brčkom se početkom godine desio novi napad na novinare u Bosni i Hercegovini, a žrtva je bio Mirza Dervišević. 

Ovo, nažalost, nije prvi put da je Mirza Dervišević, urednik portala Times.ba, napadnut. Samo u prethodnoj godini, to se desilo još dva puta. Ovaj put, da stvar bude gora, fizički napad je išao uz prijetnje smrću.

Kako za portal Radiosarajevo.ba kaže Dervišević, napad se desio u jednom kafiću u Brčkom. 

Spektakl u Sarajevu: Brega i Tifa pozdravili publiku u Domu mladih

"Ja sam sjedio za šankom kada mi je neko nepoznat prišao i rekao 'Jesi ti Mirza?', te mi pružio ruku. Ne dešava mi se to rijetko, pa sam i ja njemu pružio ruku i mislio sam da će to biti normalan razgovor. Iznenada me udario s dvije šake u glavu, te nastavio. 

Ja sam se uspio zaštititi koliko-toliko, štitio sam vilicu i nos da ne dođe do prijeloma, a onda je intervenisala grupa gostiju, koja ga je odvojila. Ja sam otišao u kuhinju, dobio led i izašao vani da zovem policiju", priča nam Mirza Dervišević.

Više od dva sata davao izjavu policiji: Dervišević otkrio imena koja smatra odgovornim za napad

Kako dalje navodi, policija i tužilaštvo su reagovali odmah. Ekipa MUP-a je bila tu za 2 minute, dok je tužilaštvo tražilo i duži pritvor za napadača. Dervišević navodi da je napadač Bojan Radovanović, koji mu je i - prijetio smrću.

"Kada me udarao u kafiću, rekao mi je 'Ako objaviš još jedan tekst, ubit ću te'. Isprve nisam shvatao o čemu se radi, jer nisam prepoznao čovjeka, ali mi je sada jasno", rekao je Dervišević. 

Novinar otkriva da je u pitanju njegovo pisanje o aferi izgradnje jedne zgrade u Brčkom. Radovanović je uz ovu aferu vezan preko svog brata, prema navodima Derviševića. 

"Radi se o firmi 'Tim Invest', koja je gradila zgradu tu u Brčkom. U toku izgradnje, zazidali su prozore na stambenoj jedinici uz koju su gradili, o čemu sam ja pisao. Nakon objave teksta, tužilaštvo je reagovalo te je poslana inspekcija. Ona je i zatvorila gradilište", govori Dervišević te pojašnjava: 

"Kada je gradilište zatvoreno, zatražena je promjena inspektora kako bi se gradilište ponovo otvorilo. Ja sam i o tome pisao to jutro kada sam napadnut, zbog čega i mislim da je došlo do napada." 

OHR se oglasio povodom napada na novinara Mirzu Derivševića: "Hitno istražiti i kazniti počinitelje"

Osim problema koje je imao s izvjesnim Radovanovićem, Mirza Dervišević ekskluzivno za naš portal otkriva i da je dobio veliki broj javnih prijetnji smrću nakon što je napadača prijavio.

"Radi se o starijem muškarcu. Ubrzo nakon što je priča izašla u javnost o tome da sam prijavio Radovanovića za fizički napad, počeo sam od ovog čovjeka dobijati javne prijetnje smrću, uz poruke poput 'treba te ubiti džukelo', 'sljedeći put će ti čitati dženazu', i druge slične prijetnje."

U našoj galeriji možete naći fotografije javnih prijetnji smrću koje je dobijao novinar Mirza Dervišević. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak