Ministarstvo kulture i sporta KS za tri godine povećalo ulaganja u NUB BiH za 300.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo kulture i sporta KS za tri godine povećalo ulaganja u NUB BiH za 300.000 KM

Povodom obustavljanja rada Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine oglasilo se Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Naglasili su da je izuzetno važan kulturno-historijski i društveni značaj Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH prepoznat od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, koje je uložilo značajne napore kako bi obezbijedilo stabilnost i podršku ovoj ključnoj instituciji, kao i ostalim javnim kulturnim ustanovama od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Ministarstvo kontinuirano pruža finansijsku podršku NUB BiH kroz različite projekte, a u svjetlu teške finansijske situacije s kojom se suočavaju zaposleni u ovoj biblioteci usmjerena su dodatna sredstva kako bi se obezbijedili osnovni uslovi za rad.

Oglasio se pretučeni dječak (14) iz Blagaja: Svi su bili stariji od mene, tukli su me zbog majice

Iako je podrška Ministarstva kulture i sporta KS kontinuirana, značajno je povećana od dolaska ministra Kenana Magode na čelo ovog ministarstva.

"S obzirom na to da sam od samog početka posvećen podršci radnicima i radničkim pravima, želim javnosti i građanima predstaviti kako od mog imenovanja 2023. godine na poziciju ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, ovo ministarstvo podržava rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Transferi prema NUB BiH iz Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo (2021-2024.) su:

2021. godina - 6.000 KM
2022. godina - 11.000 KM
2023. godina - 65.000 KM
2024. godina - 356.500 KM.

Ovi iznosi govore sami za sebe i odražavaju kako je ranija podrška institucijama kulture u BiH bila značajno manja u poređenju s trenutnom.

Nažalost, mnogi mediji zaboravljaju da postoji još šest institucija kulture od značaja za BiH za koje sam, zajedno sa svojim kolegama Davorom Čičićem i Samirom Avdićem, osigurao finansijsku podršku putem Zakona o privremenom sufinansiranju institucija kulture BiH. Da nismo intervenisali, i te institucije bi bile u istoj teškoj situaciji kao NUB BiH", izjavio je ministar Magoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak