Ministar Sevlid Hurtic posjetio Bratunac: Položio 11 ruža u rijeku Drinu, odajući počast žrtvama

6
Radiosarajevo.ba

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dr. Sevlid Hurtic, danas, 24. augusta,  je posjetio Bratunac, gdje je obišao lokaciju na kojoj su migranti nedavno pokušali preći granicu iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Posjeta je organizovana s ciljem da se na licu mjesta sagleda situacija i da se procijene potrebe za dodatnim mjerama u cilju zaštite ljudskih prava migranata i očuvanja sigurnosti lokalnog stanovništva.

Tokom posjete, ministar Hurtić se sastao s predstavnicima Granične policije Bosne i Hercegovine, Civilne zaštite RS, Vatrogasnog društva opštine Bratunac i sa načelnikom opštine Bratunac koje su angažovane na pružanju pomoći migrantima. Ministar je izrazio zabrinutost zbog izazova s kojima se suočavaju migranti koji pokušavaju preći granicu, naglašavajući da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se osigurala njihova sigurnost.

Dnevnik Radija Sarajevo | Tataragić: Nadam se da će svijet za idući 31. SFF, ipak, biti bolje mjesto

"Situacija s migrantima zahtijeva hitnu i koordiniranu akciju svih relevantnih institucija i organizacija. Naš cilj je da osiguramo human tretman za sve migrante, ali i da zaštitimo interese i sigurnost građana Bosne i Hercegovine," izjavio je ministar Hurtic tokom posjete.

Hurtic je danas simbolično položio 11 ruža u rijeku Drinu, odajući počast za 11 nevino stradalih osoba čiji su životi tragično izgubljeni u ovom kraju.

"Svaka od ovih ruža simbolizira jedan izgubljeni život, jednu porodicu koja je ostala u bolu. Ovdje smo danas da se prisjetimo tih žrtava, ali i da pošaljemo poruku o važnosti pravde, mira i ljudskosti," kazao je Hurtić.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice nastavit će pratiti situaciju na terenu i raditi s domaćim i međunarodnim partnerima kako bi se osigurao human i pravedan pristup migracijama, u skladu s međunarodnim standardima i obavezama Bosne i Hercegovine.

Ministar Hurtic je također naglasio važnost podrške koju pružaju lokalne zajednice i međunarodne organizacije, te je izrazio spremnost Ministarstva da pruži dodatnu pomoć u rješavanju humanitarnih i sigurnosnih izazova koji proizlaze iz migrantske krize.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak