Ministar Ramo Isak se oglasio povodom nereda u Mostaru: Izdao je naredbu

12
Radiosarajevo.ba
Ministar Ramo Isak se oglasio povodom nereda u Mostaru: Izdao je naredbu

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak ponovo je pozvao Upravu policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko – neretvanskog kantona da u skladu sa svojim nadležnostima uspostavi javni red i mir na području Hercegovačko – neretvanskog kantona s obzirom na to da nasilna ponašanja praćena nacionalističkim i fašističkim ispadima huligana predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju ne samo Hercegovačko – neretvanskom kantonu, već i Bosni i Hercegovini.

"Obaveza Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko – neretvanskog kantona je da održi javni red i mir na području Hercegovačko – neretvanskog kantona. Federalna uprave policije, kako sam već i ranije rekao, spremna je da pruži podršku policijskim službenicima MUP-a HNK u sprječavanju ponašanja koja predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju.

Snimci i fotografije koje smo nažalost sinoć imali priliku vidjeti u Mostaru pokazuju sve slabosti sigurnosnog aparata Hercegovačko – neretvanskog kantona i neprofesionalnog rada odgovornih lica u samom sistemu. Nedopustivo je da iznova svjedočimo nasilnom ponašanju grupe ljudi koja se predstavlja kao 'navijači' isto kao što su nedopustive neblagovremene reakcije nadležnih institucija.

Reis Kavazović: Ne postupamo dobro i odgovorno prema djeci!

U najkraćem roku uputit ću Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na izjašnjenje načela o sigurnosti sportskih događaja te zahtjevati da se na nivou Federacije Bosne i Hercegovine po hitnom postupku donese Zakon o sigurnosti sportskih događaja FBiH.

Ne prihvatam kritike kako je riječ o poslovima iz isključive nadležnosti kantona jer sigurnosne pojave jasno nam daju do znanja kako kantoni nisu u mogućnosti da se nose s ovim oblikom kriminaliteta.

Pozivam rukovodstvo Uprave policije MUP-a HNK da pokrene interne procedure i utvrdi eventualnu odgovornost policijskih službenika koji su svojim ne/radom doveli do teškog narušavanja javnog reda i mira na području HNK.

Ovo čemu svjedočimo je nedopustivo", navodi se u reakciji ministra Isaka.   

Podsjetimo, u nedjelju, 20. oktobra, u večernjim satima došlo je do nereda na Španjolskom trgu u Mostaru. 

Sukobio se veći broj pripadnika Red Armyja i Ultrasa, odnosno "najvatrenijih" navijača Veleža i Zrinjskog.

U jednom trenutku došlo je do incidenta zbog dolaska pripadnika navijačke skupine Red Army iz smjera Musale, te je krenuo opći haos.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak