Ministar Forto potvrdio: Konzorcij se izjasnio da Sirius 2010 istupa iz Projekta digitalizacije

4
Radiosarajevo.ba
Ministar Forto potvrdio: Konzorcij se izjasnio da Sirius 2010 istupa iz Projekta digitalizacije

Konzorcij za realizaciju Projekta digitalizacije javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini je dostavio Ministarstvu komunikacija i prometa BiH izjašnjenje o realizaciji Projekta sa prijedlogom da Sirius 2010 istupi iz Ugovora, a da Odašiljači i veze Zagreb preuzme sva prava i obaveze iz Ugovora sa Ministarstvom, uključujući i naplatu već izdatih faktura u iznosu većem od milion KM za do sada realizirane aktivnosti.

Na taj način Konzorcij je odgovorio na jasno iznesen stav Edina Forte, državnog ministra komunikacija i prometa, da ne želi ugroziti Projekat digitalizacije RTV signala s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina posljednja zemlja u Evropi koja nije digitalizirala RTV signal, ali niti kršiti sankcije koje je propisala američka administracija.

Nosilac Grupe ponuđača Sirius 2010 je uvršten na listu sankcioniranog subjekata od Američkog ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) što bi i prema izjašnjenju Konzorcija moglo ugroziti realizaciju Ugovora “imajući u vidu da je Sirius kao vodeći član Grupe ponuđača u skladu sa Ugovorom s Naručiteljem trebalo da vrši naplatu od Naručitelja što je zbog zatvaranja računa SIRIUS-a kod komercijalnih banaka onemogućeno”.

Tiktokerka nije mogla vjerovati kakav je pogled iz hotela dobila: Razmaknula zavjese i ostala u čudu

Rukovodstvo OIV-a je u izjašnjenju naveo da je ova kompanija “u potpunosti sposobna i voljna u cijelosti samostalno preuzeti ispunjenje obaveza Konzorcija” te da će dokaze o sposobnosti nastavka realizacije Ugovora, uključujući i dostavljanje nove bankarske garancije OIV-a za uredno izvršenje Ugovora kojom bi se zamijenila postojeća SIRIUS-ova bankarska garancija.

Forto: Ukoliko ni u ponedjeljak ne bude dogovora, novac neće biti trajno izgubljen

Grupa ponuđača je navela da prepoznaje da je Projekat digitalizacije od iznimne važnosti za Ministarstvo te od izuzetnog javnog interesa.

Ministar Edin Forto je najavio da će pri donošenju odluke o daljim aktivnostima Projekta digitalizacije biti konsultirane relevantne državne institucije kao i praksa postupanja Ministarstva u sličnim okolnostima u ranijem periodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak