Ministar Bečarević: Za podršku komunalnoj potrošnji ministarstvo izdvojilo više od 23 miliona KM

1
Radiosarajevo.ba

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević i direktori kantonalnih javnih komunalnih preduzeća potpisali su danas sporazume o sufinansiranju zajedničke komunalne potrošnje.

Vrijednost sporazuma koji će biti potpisani, kako je istakao ministar Bečarević, iznosi 23.700.000 KM i za ovaj iznos javna komunalna preduzeća će obaviti poslove za potrebe Vlade KS i resornog ministarstva.

Ministar je sa direktorima kantonalnih javnih komunalnih preduzeća 'Sarajevogas', 'Vodovod i kanalizacija', 'Pokop', 'Park', 'Rad', 'Tržnice-pijace', 'Toplane' i 'Bags – Energotehnika' te javnih komunalnih preduzeća 'Komunalac' Hadžići, 'Vodostan' Ilijaš i 'Trnovo' potpisao sporazume i ovom prilikom, podcrtao da je prioritet ove Vlade i Ministarstva kojeg predvodi apsolutna transparentnost u radu.

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

"Sredstva koja su danas dodijeljena potpisanim sporazumima komunalnim preduzećima utrošit će se za održavanja segmenta zajedničke čistoće, uređenja grada, vodovodne i kanalizacione mreže i slično. Pored spomenutih ugovora, danas su potpisana još dva sporazuma sa 'Toplanama' i 'Sarajevogasom'. Prvi se odnosi na sufinansiranje troškova ugradnje kalorimetara u domaćinstva, a javni poziv bit će raspisan u petak.

Koncept ovog sufinansiranja podijeljen je na tri dijela tako da po trećinu cijene uvođenja kalorimetara snose preduzeće 'Toplane', resorno ministarstvo, a trećinu vlasnici domaćinstava. Upravo ovakav model je i odgovor prema ombudsmanima kojim želimo pokazati kako Ministarstvo, u zavisnosti od interesa naših sugrađana, kreće u nabavku mjerača potrošnje toplotne energije, kako bi se sistem naplate ove usluge podigao na objektivniji i pravedniji nivo. Za ovu namjenu smo predvidjeli 300.000 KM", poručio je ministar Bečarević.

Dodao je da se drugi Ugovor odnosi na sporazum sa 'Sarajevogasom' u visini od 200.000 KM, čijom implementacijom će se omoćiti novi gasni priključci, koji su jedan od niza važnih segmenata očuvanja čistoće zraka u našem kantonu.

Sutra važno potpisivanje u Vladi KS: Ministar Bečarević sastaje se sa nekoliko direktora preduzeća

Prema riječima ministra Bečarevića, svim komunalnim preduzećima su u odnosu na prošlu godinu značajno povećana izdvajanja. Među njima su i redovna izmirenja finansijskih obaveza i obaveza za uplatu PDV-a u implementaciji kreditnih sredstava EBRD-a za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije

Podijeli članak