Milorad Dodik: 'Posljednji istup reisa Kavazovića liči na sve osim na istup religijskog poglavara'

13
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: 'Posljednji istup reisa Kavazovića liči na sve osim na istup religijskog poglavara'

Predsjednik RS Milorad Dodik komentarisao je posljednju izjavu reisa Huseina ef. Kavazovića koji je kazao da je BiH pod evropskim patronatom pretvorena u vreću za udaranje, a da u tome prednjače susjedi, Srbija i Hrvatska uz pomoć Rusije i Mađarske.

Dodik je rekao da je BiH sekularna zemlja i da se Islamska zajednica "hitno mora prilagoditi toj činjenici”. Poručio je da posljednji istup reisa Kavazovića liči na sve osim na istup religijskog poglavara.

"Ako bi pristali da Islamska vjerska zajednica u BiH određuje prijatelje, neprijatelje, dobre i loše protektore, baš kao da igdje postoji dobar protektorat, onda bismo pristali na ratne ideje muslimana o političkom islamu", rekao je Dodik, upitan da prokomentariše izjavu Kavazovića.

Ovo su najčešće korišteni i nesigurni PIN kodovi: Da li je i vaš na listi?

Dodik je kazao da u BiH žive i pravoslavci i katolici sa svojim sveštenicima, ali nikome od njih nije palo na pamet da vodi i unutrašnju, a sad i vanjsku politiku BiH.

"Razumijem da je Kavazović zainteresovan za život i napredak muslimana, ali svoju zabrinutost pokazuje na potpuno neprihvatljiv način vremenu u kojem živimo i uređenju koje je na snazi", rekao je Dodik za medije u RS.

Reis reagirao na jezivu izjavu zločinca Kordića: Ovako oni govore kada ih se 'rehabilitira'

Dok je SDA bila prva partija muslimana, dodaje, Kavazović se donekle ponašao nalik vjerskom lideru, a otkako je SDA u opoziciji, Kavazović je u ofanzivi, retorikom i politikom SDA.

"Sve to ne bi bilo čudno ni nakaradno da Husein Kavazović ima registrovanu političku partiju i da govori i djeluje s tih pozicija. Ali, nositi vjerska obilježja, a aktivno se baviti politikom zaslužuje politički odgovor", izjavio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak