Milorad Dodik ponovo najavio raspad BiH i odcjepljenje RS, ali nije rekao jednu stvar

12
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik ponovo najavio raspad BiH i odcjepljenje RS, ali nije rekao jednu stvar

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u utorak, 5. septembra, da će se entitet kojemu je na čelu odcijepiti od Bosne i Hercegovine ako visoki međunarodni predstavnik nametne zakon o državnoj imovini, a odbacio je da bi mogao završiti u zatvoru bude li osuđen za negiranje odluka Christiana Schmidta.

"Onoga trenutka kada Schmidt nametne zakon o imovini, te noći (bit će) donesena odluka o samostalnosti Republike Srpske", rekao je Dodik u intervjuu Federalnoj televiziji.

Zabranit će ulazak Schmidtu u RS

On tvrdi da je imovina na području Republike Srpske vlasništvo tog entiteta, no Ustavni sud BiH u dva navrata osporio je zakone koje su donijele vlasti toga entiteta. Zabranu raspolaganja državnom imovinom još 2005. donio je bivši visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown.

Udes na Otoci: Stvorile se velike gužve

Dodik tvrdi da je Daytonskim mirovnim sporazumom imovina pripala entitetima.

U međuvremenu, njemački političar na čelu međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt uspostavio je posebnu komisiju koje pokušava doći do rješenja ovoga pitanja. Dodik, međutim, odbacuje bilo kakvo nametanje Schmidtove odluke u korist države BiH.

"To vodi samostalnoj Republici Srpskoj. Neću prihvatiti da mi ono na što imam pravo, neko drugi uzme. Ako mi uzimate imovinu, zašto bih ja bio s vama. Za mene je to završeno u Ustavu'", pojasnio je čelnik bosanskohercegovačkih Srba.

Nije međutim objasnio na koji bi način Republika Srpska, koja je jedan od dva entiteta u BiH, postala samostalna. 

Najavio je i da će Schmidtu od sljedeće sedmice biti zabranjen ulazak u Republiku Srpsku opetujući da on nema mandat visokog predstavnika budući da nije imenovan u Vijeću sigurnosti UN-a što je bio slučaj s njegovim prethodnicima.

Milorad Dodik: Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u RS

Dodik: 'U zatvor ne idem'

"Ako saznamo da je ušao bit će izbačen iz Republike Srpske. Od iduće sedmice on neće moći ući u Republiku Srpsku. Eto, neka proba", poručio je Dodik.

Upitan o ishodu kaznenog procesa protiv njega budući da je Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu za neprovođenje odluka visokog predstavnika u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da će se odazvati pozivu suda, no da neće otići u zatvor čak i ako bude osuđen.

"Nećete me zatvoriti iako me osudite", poručio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak