Bandić uputio Schmidtu otvoreno pismo: 'Zatvarate oči pred Miloradom Dodikom koji želi ugasiti BiH'

6
Radiosarajevo.ba
Bandić uputio Schmidtu otvoreno pismo: 'Zatvarate oči pred Miloradom Dodikom koji želi ugasiti BiH'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Muamer Bandić

Član Glavnog odbora Stranke za BiH i šef kluba zastupnika te stranke u Skupštini KS Muamer Bandić uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Njegovo otvoreno pismo prenosimo integralno, bez uredničkih intervencija:

"Otvoreno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu

Pročitajte šta tačno piše u tekstu Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj će glasati UN

Pročitajte šta tačno piše u tekstu Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj će glasati UN

Vaša ekselencijo,

Obraćam Vam se u trenucima dok traju kontinuirani napadi na povratnike u entitetu RS i dok antidržavni elementi pokušavaju od administrativne linije napraviti granicu.

Obraćam Vam se ovim putem jer je izostala bilo kakva pravna sankcija za one snage koje nastoje destabilizirati ovu državu i region. Vi dobro znate da institucije Bosne i Hercegovine nemaju snagu da reaguju jer u njima sjede antidržavni elementi, te Vas stoga pitam javno: Kad ćete prestati zatvarati oči pred Dodikovim i Čovićevim ciljanim izazivanjem političkih kriza kojim nastoje malim ali sigurnim koracima ugasiti državu Bosnu i Hercegovinu?

Cilj Vaše misije u našoj zemlji je da “osigurate da Bosna i Hercegovina bude zemlja u kojoj će vladati mir” i “održiva zemlja na putu ka integraciji u Evropu”, a Vaši zadaci:

1. ​Uspostaviti vladavinu zakona;
2.​Osigurati da ekstremni nacionalisti, ratni zločinci, te mreže organiziranog kriminala ne mogu zaustaviti implementaciju mira;
3.​Izvršiti reformu ekonomije;
4.​Ojačati kapacitete organa vlasti BiH, naročito na državnom nivou;
5.​Uspostaviti civilnu komandu i kontrolu nad oružanim snagama na državnom nivou, izvršiti reformu sektora sigurnosti, te ucrtati put za integraciju u euroatlantske strukture;
6.​Unaprijediti održivi povratak izbjeglica i raseljenih lica.

Nadam se da oni koji Vas plaćaju, a knjiže to kao pomoć Bosni i Hercegovini, prate ispunjavanje cilja i zadataka, jer Vi, vašim djelovanjem činite sve da se cilj i zadaci ne ispune i svakim svojim potezom, a posebno nesankcionisanjem antidržavnog djelovanja, odmažete Bosni i Hercegovini da postane moderna, demokratski i evropski uređena država.

Protekle su već dvije godine od Vašeg dolaska u Bosnu i Hercegovinu i dosadašnji tok Vašeg mandat može se ocjeniti jednom bosanskom doskočicom: “Dobro je, samo da ne puca”. Za nas koji smo preživjeli agresiju spremnog i dobro naoružanog agresora i genocid, ovo i može biti realan i razuman životni cilj, no Vi ste ovdje predobro plaćeni i imate sav potrebni instrumentarij kako bi ostvarili cilj i zadatke OHR-a.

Obilježje Vašeg mandata je da prešutnom saglasnošću i ne činjenjem ostavljate politički prostor antidržavnim, secesionističkim snagama da kontinuirano dovode u pitanje mir i stabilnost u ovoj zemlji. To se čini raznim blokadama, nezakonitim i antidržavnim djelovanjem, podrškom i slavljenjem ratnih zločinaca i njihovih bolesnih ciljeva, blokiranjem bilo kakvog ekonomskog napretka i integracije, ciljanim slabljenjem institucija BiH i kontinuiranim napadima na povratnike u entitetu Rs za koje se, u pravilu, nikada ne nađu počinioci, a i kada se nađu pravedne kazne ih zaobiđu.

Vaša ekselencijo,

mislim da ne postoji osoba, niti instanca domaća ili međunarodna, kojoj nije jasno da je bh. entitet Rs silom zaposjednuti teritorij RBiH, okupiran tokom agresije na RBiH i koji je genocidom i etničkim čiščenjem potpuno očišćen od nesrpskog stanovništva.

Opće je poznato da su institucije tog bh. entiteta potpuno preuzete od strane velikosrpske politike dok ostale etničke skupine egzistiraju tek kao puka dekoracija.

Potpuna dominacija nad institucijama sljedbenicima velikosrpske politike omogućava da putem mahanizama vlasti sistemski obespravljuju Bošnjake, Hrvate i Ostale građane. Svima je jasno da danas u tom dijelu Bosne i Hercegovine vlada potpuni politički, pravosudni i medijski mrak i sve političke stranke tog bh. entiteta obrazovale su vlast na istom agresivnom i mračnjačkom modelu monoetničke političke vladavine. U takvim uslovima, prevashodno zloupotrebom entitetskog glasanja kontinurano blokiraju rad institucija BiH, zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih, proizvodeći političku i pravnu anarhiju kako bi se Bosna i Hercegovina prikazala kao nestabilna i nefunkcionalna, a u konačnici neodrživa i nemoguća država.

Na takvo destruktivno djelovanje Milorada Dodika i predstavnika SNSD- u pravilu, ne reagujete ili ga relativizirate. Zbog toga danas živimo u državi u kojoj su napadi na povratnike gotovo svakodnevna, normalizovana pojava, a antidržavno djelovanje, kriminal i korupcija pravilo. Vaše tolerisanje i relativiziranje slavljenja otvorenog fašizma i negiranja genocida otvorilo je društveni prostor da takve pojave u ovoj nesretnoj zemlji postanu sastavni dio političkog folklora.

Jednak je i Vaš odnos prema destruktivnom djelovanju Dragana Čovića i HDZ-a. Podsjetiću Vas da je, od izbora 2018. godine pa do početka ove godine, Federacija BiH bila u potpunosti blokirana jer su taj proces blokirali Dragan Čović i HDZ svojim političkim ucjenama. Ta antidemokratska epizoda završila je Vašim intervencijama u izborni proces koji je bio u toku, a kada ni to nije bilo dovoljno da bi se instalirala podobna vlast po mjeri Dragana Čovića i HDZ-a, onda je slijedila Vaša privremena suspenzija Ustava FBiH, što predstavlja grubi, siledžijski udar na ustavno-pravni poredak Federacije BiH, čime ste nagradili Čovića za godine potpune blokade FBiH.

Da gospodine Schmidt, bilo Vam ovo drago čuti ili ne, ali Vi ste ta osoba, koja je iskoristila ovlasti koje imate, ne da ispunjavate cilj i zadatke misije OHR-a u BiH, već da udovoljite ciljevima antidržavne i secesionističke politike presuđene za Udruženi zločinački poduhvat pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Danas sa sigurnošću mogu reći da je Dejtonski mirovni sporazum samo legalizirao rezultate rata, te, agresiju, genocid, etničko čiščenje i monstruozne zločine legitimizirao kao alate za ostvarenje političkih ciljeva. Ciljevi agresije i fašističkih politika su ostvareni u potpunosti, tamo gdje su fašističke ideologije sa svojim narativom ovladala institucijama, u potpunosti impregnirale društvo i oblikuju stvarnost prema sebi. Jedini gubitnici rata i ovih 28 godina “hladnog mira” su probosanske političke snage, odnosno svi oni koji su se borili, i u ratu i u miru, za civilizacijske, evropske vrijednosti i za Bosnu i Hercegovinu kao normalnu, evropsku državu. Mogu sa sigurnošću reći da su agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i odnos međunarodne zajednice ili političkog Zapada prema toj agresiji, te na kraju Dejtonski model okončanja takvog divljačkog i agresorskog rata preko leđa njegovih žrtava, poslužili kao svetionik Ruskoj Federaciji u brutalnoj agresiji na Ukrajinu koja i danas traje. I vjerujte da se Rusija danas nada istom rješenju okončanju rata za Ukrajinu.

Vaša ekselencijo,

tranzicija naše zemlje iz Dejtonske u evropsku fazu nije moguća bez kažnjavanja anticivilizicijskih i antievropskih ideja, ciljeva i postupaka u našem društvu, a posebno takvu tranziciju čini nemogućom situacija u kojoj otvoreno antidržavni elementi vladaju institucijama sistema, koje bi trebale tu tranziciju da izvedu. Mi možemo govoriti o evropskom putu Bosne i Hercegovine, ali ta priča je tek “šarena laža” i obmanjivanje javnosti sve dok našom politikom upravljaju ljudi koji baštine anticivilizacijske i antidržavne ideje i politike. Ma koliko pojedinci lagali, Bosnu i Hercegovinu u Evropsku uniju neće uvesti evropski Zakon o vinima ili Izmjene i dopune zakona o VSTV-u, koje nisu usklađene sa evropskim zahtjevima i u čijem članu 26. doslovno piše:

“U roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine će donijeti Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koji će biti usklađen sa standardima EU, kako je predviđeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.”

Poučeni našim historijskim i pravnim iskustvom života u Dejtonskom “hladnom miru”, mogu odmah reći da nikada nećemo vidjeti novi Zakon o VSTV-u usklađen sa evropskim standardima, isto kao što nismo vidjeli ni promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma u ovih 28 godina. Štaviše, nismo vidjeli ni njegovu punu implementaciju, osim u vojnom dijelu sporazuma.

Politika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini zadnjih 28 godina, koju i Vi vjerno slijedite, je brutalna realpolitika udovoljavanja najbezobraznijim i najagresivnijim akterima političkih procesa kroz kontinuirani pritisak na one najslabije i one koji nemaju izbora, jer su bez rezervne domovine i koji uvijek na kraju popuste, vođeni iluzijom da će nam kompromis donijeti boljitak. Međutim, u stvarnosti kompromis samo znači još agresivniju kampanju za nove ustupke kriminalcima i otvorenim fašistima. Samo u ovom kontekstu se može pravilno shvatiti Vaša brutalna suspenzija Ustava FBiH, kako bi se u koaliciju ubacili servilni Bošnjaci, spremni na svakojake kompromise kako bi ostali na vlasti. I samo se u ovom kontekstu može shvatiti vaša šutnja na kupovinu ruku i političku trgovinu u Skupštini Kantona Sarajevo i u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Kompromis za koji nas pripremate ovom šupljom pričom o nekakvim evropskim zakonima, odnosno novi serijal ustupaka fašistima, su Ustavni sud BiH po mjeri HDZ-a i SNSD-a, Izmjene izbornog zakona BiH prema željama HDZ-a i rješavanje pitanja državne imovine po željama SNSD-a. Možete se samo nadati da su Vaši politički puleni nakupovali dovoljan broj ruku da isporuče ove poklone svojim stvarnim političkim gospodarima i da se nećete Vi morati ponovo blamirati, čineći ustupke zvaničnom Zagrebu kao onda kada ste morali suspendovati Ustav FBiH na 24 sata kako bi se formirala oktroisana Vlada FBiH koja će služiti kao pijun HDZ-a u ovoj igri lomljenja bosanske državnosti.

Ono što mi, koji volimo ovu zemlju i nemamo rezervne, zasigurno znamo jeste da kada se jednom stavi potpis na bilo kakav oblik udovoljavanja fašističkim idejama i ciljevima više nema pomjeranja ni naprijed, a ni nazad. Svaki kompromis do sada je za nas značio gubitak suvereniteta, gubitak državnosti i veći stepen ostvarenja ratnih ciljeva antidržavnih politika, odnosno njihovu legalizaciju i udaljavanje o Evropske unije. Nonsens je da uopće raspravljamo o nečemu što se zove državna imovina jer sam pojam govori o svome sadržaju. Tako je zovu čak i oni koji pokušavaju da je otuđe i opljačkaju, što nivo kvazipolitičkog ludila diže na jednu novu razinu ublehe.

A što se tiče “legitimnog predstavljanja” i brojanja fiktivnih krvnih zrnaca posljednja presuda Evropskog suda za ljudska prava je samo potvrdila ono što smo svi već znali, a to je da Bosna i Hercegovina nikada neće ući u Evropsku uniju sve dok se bavimo takvim retrogradnim, anticivilizacijskim i suštinski antievropskim konceptima.

Ono što je mene lično najviše razočaralo kao čovjeka jeste da Vi, koji dolazite iz jedne evropske zemlje koju Bosanci i Hercegovci poštuju i vide kao uzor, dajete prostor ovakvim nazadnim političkim narativima u javnom prostoru Bosne i Hercegovine. Zamislite samo situaciju da, poučeni radom jednog Nijemca u Bosni i Hercegovini, za par godina milon Turaka u Berlinu zatraži “legitimno predstavljane”?

Vi ne shvatate da svojim djelovanjem u Bosni i Hercegovini ne rušite samo Bosnu i Hercegovinu, već postavljate temelje za rušenje Evropske unije, podržavajući ovdje pravne principe i političke suprotne evropskim vrijednostima, iste one koje je Evropa porazila 9. maja 1945. godine", napisao je Muamer Bandić u otvorenom pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije