Milorad Dodik kukao nakon ročišta: "Ne daju mi da se branim!"

11
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik kukao nakon ročišta: "Ne daju mi da se branim!"

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS danas je, 9. oktobra, nakon prekinutog suđenja u svom stilu "dramio" da mu je onemogućeno da se brani i da ne vjeruje sutkinji Seni Uzunović.

Ponovo je netačno tumačio propise, kazavši kako Ustav ne predviđa ni Sud ni Tužilaštvo BiH, kako su to napravili stranci, kako BiH živi na bazi prisile pa se onda opet, ničim izazvan, obrušio na američkog ambasadora Michaela Murphyja, ustvrdivši da ima dokaze kako ambasador "vrši pritisak na sud".

"Trinaest ambasadora Evropske unije mi je reklo da je Murphy budala", poručio je Dodik, bez, dakako, ponuđenih dokaza ili imenovanja ambasadora.

Studenti došli do prve pobjede u ABA 2 ligi: U Skenderiji pala Sutjeska

Pa je spominjao prethodne slučajeve koje je vodila sutkinja, cijeneći kako 'nije objektivna'. Goran Bubić, Dodikov advokat, bio je nešto odmjereniji pa je "samo" optužio Tužilaštvo da pokušava da provuče dokaze koji ne mogu biti dokazi. Anto Nobilo, još jedan Dodikov advokat, rekao je da je do sada bio jedan uobičajen postupak, ali da se nakon današnjeg ročišta sve to promijenilo:

"Sutkinja danas je skoro izbacila predsjednika RS, optužila je moje kolege da govore neistine, a ništa se nije dogodilo da se to drastično zaoštri. Ona je naprasno odustala i nije izveden nijedan dokaz i nešto se tu događa. Možda je jedan od kamičaka dopis OHR-a. Tri dopisa su došla iz OHR-a i tu sam vidio nešto što nisam vidio u životu, taj čovjek šef pravnog odjela govori i naređuje sudu šta da radi."

Šta se danas dešavalo na suđenju i zašto je ročište prekinuto: Dodik zamalo i udaljen iz sudnice

Goran Petronijević, treći advokat "laktaškog vožda", također je govorio u tom stilu, sve je nazvao skandalom, a za sutkinju Uzunović je (pro)ocijenio da je "izgubila konce iz svojih ruku, pravila je grešku za greškom". Suđenje Dodiku pratio je i Dževad Galijašević (...) koji je dao podršku Dodiku, suđenje nazvao farsom, a pričao je i kako je "Uzunović bila pripadnik Armije BiH i član SDA". Potom je drugi optuženik u slučaju, Miloš Lukić, v.d direktora Službenog glasnika RS, je, pak, komentirao: "Mnogi očekuju da Viktor Bubanj za Srbe ostane Viktor Bubanj kakav je bio prije. U jednoj sudnici treba da imamo tužilaštvo, sud i odbranu i danas nismo primjetili da tužilaštvo prisustvuje suđenju. Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno ali postoje oni koji žele da kažu Srbin je kriv dok se ne pokaže da je mrtav."

Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, i Lukić, bivši vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, optuženi su da su od 1. do 9. jula 2023. u Banjoj Luci, svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula iste godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika. U ovom predmetu je i ranije traženo izuzeće sudija.

Suđenje će se nastaviti 16. oktobra.

Podršku "predsjedniku", dali su i Radovan Višković, premijer entiteta RS, te Željka Cvijanović, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak