Miletić: Protiv BiH se vodi specijalni rat, susjedi imaju teritorijalne pretenzije

3
Radiosarajevo.ba
Miletić: Protiv BiH se vodi specijalni rat, susjedi imaju teritorijalne pretenzije

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i stručnjak iz oblasti sigurnosti Zlatko Miletić tvrdi da specijalni rat nikad nije prestao, iako zvaničnici Srbije i Hrvatske tvrde da to nije tako.

"Ako ti već pokazuješ ili izražavaš volju i poštuješ integritet, a to su bili dužni po Dejtonskom mirovnom sporazumu, znači tvoja je obaveza da se taj sporazum o granici potpiše što prije. Da to urade, ja bih o svemu tome imao drugačije mišljenje", izjavio je Miletić za BHRT.

Prema njegovim riječima, na političkoj sceni u BiH bi se više trebalo pozabaviti pitanjem pandemije, vakcinama i pomoći privredi, a ne "preslagivanjem" opozicije.

Miletić posebno apostrofira činjenicu da vođe nacionalnih partija drže zemlju u stanju nestabilnosti.

"Kada se udruže, oni su jači od institucija, što se vidi samo po sebi. Sramota je da smo 25 godina nakon dešavanja u Bosni i Hercegovini došli opet u situaciju da govorimo o razdruživanju, o eventualnom ratu, sukobima, incidentima i nekim drugim stvarima i, u biti, da nas vraćaju u period devedesetih godina", rekao je Miletić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prema njegovim riječima, nije na pravi način objasnio svoje prisustvo na položajima oko Sarajeva tokom rata, ističe Miletić.

"Ako je on učestovao u tom režimu (režim Slobodana Miloševića, op. a.), pa mogao je makar reći: "Ja se u to vrijeme nisam trebao naći na tom mjestu, to je bilo pogrešno." Da ne govorim što će njih trojica-četvorica tu. Dakle, on, Šešelj, Nikolić, da ne nabrajam sve ko je tu bio.

Oni su državljani Republike Srbije. Šta će oni u tom momentu u Bosni i Hercegovini? Pa, šta bi on rekao za mene da sam ja bio na Kelemegdanu i gledao dolje neke ljude koje neko ubija, a nemojmo zaboraviti 1.601 dijete je poginulo u gradu Sarajevu, 11.000 ljudi! Pa, nisi ti bio u mirovnoj misiji ovdje kao evropski posmatrač. Suština je da to što si radio, da shvatiš da to nije bilo uredu", dodao je Miletić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak