Mijatović: 'Ovi projekti su čin patriotizma, poticaje smo povećali sa sedam na 26 miliona KM'

3
Radiosarajevo.ba

Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović
danas je u prisustvu premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, te federalnog dopremijera i ministra finansija Tonija Kraljevića, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, uručio ugovore za 233 korisnika grant sredstava iz Budžeta Federacije BiH za 2024. godinu, namijenjenih razvoju poduzetništva i obrta u FBiH.

Ugovori su potpisani s načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova u FBiH za projekte 'Izgradnja poduzetničkih zona', kao i sa korisnicima projekata 'Podrška MSP u IT sektoru' i 'Jačanje konkuretnosti malih i srednjih preduzeća (MSP)'.

Ministar Mijatović podsjetio je da je za podršku maloj privredi iz ovogodišnjeg Federalnog budžeta
izdvojeno rekordnih 26,2 miliona KM za ukupno 481 korisnika, od kojih je jučer podsticaje dobilo njih 248.

Lana Pudar se večeras bori za plasman u finale Olimpijade: Evo gdje je možete bodriti

"Vlada Federacije BiH je sa novim programima i novom budžetskom godinom odlučila da kroz
Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta Federalnom budžetu damo ono što je bilo neophodno, a to je značajna razvojna komponenta. Ovo je ukupno opredjeljenje Vlade Federacije. Nakon što smo prošle godine zatekli sedam miliona KM za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća, obećao sam da ćemo ovaj iznos uduplati, a uspjeli smo ga povećati za više od 3,5 puta. Ovo je jedini način kako da očuvamo postojeća i dođemo do novih radnih mjesta, te zajednički sa našim privrednicima radimo na povećanju našeg BDP-a.

Potpuno sam siguran da će na kraju mandata ove Vlade biti dostignut evrpski prosjek za izdvajanja u sektor mikro, malih i srednjih preduzeća od 3,7 posto, jer već u ovoj godini imamo dva posto u Federalnom budžetu za podršku MSP - kazao je ministar Mijatović.

Naglasio je da, s ciljem ekonomskog rasta i zapošljavanja na lokalnom nivou, današnjim
potpisivanjem ugovora sa 24 grada i općine Vlada Federacije BiH sa više od 5,5 miliona KM subvencionira izgradnju nove, te unapređenje postojeće infrastrukture u poduzetničkim zonama FBiH. Najznačajniji ovogodišnji projekt odnosi se na jačanje konkurentnosti MSP-a u iznosu 16,3 miliona KM, a poticajna sredstva dobila su 193 privrednika. Projekt je namijenjen jačanju konkurentnosti, te poticanju rasta inovativnih i izvozu usmjerenih MSP-a kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa. Prvi put ove godine kreirana je i podrška MSP u IT sektoru, a 16 korisnika podržano je sa 1,1 milion KM.

"Prvi put smo krenuli sa podsticanjem za preduzeća u IT sektoru. Ukoliko isključimo Srbiju, mi smo
jedini u regionu koji dajemo podršku IT sektoru, naravno, ne računajući Hrvatsku koja je članica EU. Raduje i da smo prvi put uveli i podršku za potporne preduzetničke institucije. Ovi projekti podrške malim i srednjim preduzećima, te lokalnim zajednicama su čin istinskog patriotizma. To je politika koju zagovara i provodi Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem" poručio je ministar Mijatović.

Premijer Nikšić ovom prilikom iskazao je zadovoljstvo da dva dana u sjedištu Vlade FBiH traje
potpisivanje ugovora za davanje podsticaja maloj privredi.

Šta to najavljuje Vojin Mijatović: "Velika grupa ozbiljnih ljudi voli ovu zemlju i ima rješenje"

"To predstavlja realizaciju naših programskih opredjeljenja koje smo dogovarali kada smo formirali
Vladu. Zadovoljstvo mi je da idemo već u realizaciju ovog budžeta, a gdje smo podsticaje sa sedam miliona KM povećali na 26,2 miliona KM, što je respektabilno. Siguran sam da ćemo u narednom periodu nastojati ta izdvajanja još uvećati. Danas smo u prilici da govorimo o podrškama za poslovne zone, malim i srednjim preduzećima i, posebno, IT industriji koja se razvija. Nadam se da ćemo tu podršku u periodu pred nama dodatno jačati, kako bismo otvorili prostor za zapošljavanje što većeg broja naših ljudi, te pokazali da se u našoj zemlji moguće baviti biznisom i imati stabilna radna mjesta, te kvalitetne plate", istakao je premijer Nikšić.

Danas je istaknuto i da su projekti odabrani putem online platforme koja je doprinijela brzini i
transparentnosti cijelog procesa.

Ministar Kraljević najavio je da će isplata poticajnih sredstava biti u najkraćem roku, odmah nakon
što iz Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta budu upućeni nalozi. Podsjetio je i na usvajanje Federalnog budžeta za ovu godinu u iznosu od skoro 7,5 milijardi KM, kada još nisu bili usvojeni zakoni o poduzetničkoj infrastrukturi, te podsticanju male privrede.

"Mi smo prejudicirali pozitivan ishod i usvajanje tih zakona u oba doma našeg parlamenta , te smo
tako i kreirali poziciju koju danas ovim finalnim činom konzumiramo. Na koncu, poduzetništvo i obrt dignuti su na mjesto gdje i pripadaju. Ono što je trajni benefit jeste stavka da se procentualna izdvajanja iz proračuna za ove namjene neće moći smanjivati, a nadam se da ćemo biti u prilici dodatno proračun jačati, pa da će ova sredstva biti i veća", kazao je ministar Kraljević.

Ovom prilikom obratili su se i predstavnici partnera projekta direktorica Odjela za razvojnu saradnju
pri Ambasadi Švedske u BiH Eva Gibson Smedberg i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Renaud Meyer, kao i predstavnici korisnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak