Migrantski kamp na Vučjaku od jutros bez pitke vode, ali stižu dobre vijesti

Fena
Migrantski kamp na Vučjaku od jutros bez pitke vode, ali stižu dobre vijesti

Suhe slavine, smeće posvuda, na stotine migranata u redu za doručak – jutrošnja je slika s Vučjaka. Naredni i vjerovatno posljednji kuhani obrok podijeljen im je za ručak, jer od sutra kuhinja Crvenog križa prestaje s radom. Iako više neće biti fizički prisutni na ovoj lokaciji, humana misija koju obavljaju nalaže im da ljude u nevolji ne mogu ostaviti gladne i žedne.

"Mi ćemo u svakom slučaju svakodnevno u narednom periodu donositi dnevne obroke, znači tri obroka sa vodom migrantima, podijeliti im na ovoj lokaciji dok oni budu prisutni jer vjerovatno će njih u narednom periodu natjerati i problemi na Vučjaku da siđu u sam grad Bihać", kazao je sekretar Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić.

Migranti, njih više od 700, zatečeni su promjenama i ogorčeni. U jednom danu ostali su bez vode, uz najavu da će im i hrana biti reducirana.

"Sad je situacija veoma loša, nema vode. I prije je bila loša, a sada je, bez vode, još teža. Jedan mjesec mi nemamo doktora", rekao je migrant iz Irana.

Bez hrane i vode na Vučjaku više neće moći. Ionako teška epidemiološka situacija, prijeti da eskalira s humanitarnog aspekta. Na Vučjaku za sada jedino funkcionira odvoz smeća, međutim pitanje je koliko dugo će i Komrad biti prisutan na ovoj lokaciji. Kratko rečeno, u situaciji su iz koje se za sada ne vidi izlaz. Preko granice teško da mogu kao i do grada, u čemu ih nastoji spriječiti policija.

Ipak, iz Kantonalne uprava Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) financirat će do kraja godine snabdijevanje pitkom vodom i odvoz smeća iz privremenog prihvatnog centra na Vučjaku kod Bihaća, potvrđeno je na današnjem sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u ovom kantonu.

"Svjesni težine situacije, financirat ćemo snabdijevanje pitkom vodom i odvoz smeća iz kampa na Vučjaku do kraja godine. Očekujemo zahtjev iz Gradske uprave Bihaća i bez obzira na potrebni iznos, na raspolaganju smo u punom kapacitetu", rekao je direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite USK Dževad Livaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak