Meteorolozi za danas upalili 'alarm': Do nedjelje i vreline, ali i ponovo kiša

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi za danas upalili 'alarm': Do nedjelje i vreline, ali i ponovo kiša

Zbog očekivanih vrelina, meteorolozi su danas upalili tzv. meteoalarme za područje naše zemlje.

Meteoalarm je na snazi za cijelu našu zemlju, no za područja Prijedora, Banje Luke, Mostara i Trebinja upaljen je narandžasti meteoalarm, što znači da se u ovim dijelovima Bosne i Hercegovine očekuju iznimno visoke temperature.

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 15; Ivan-sedlo, Sokolac, Srebrenica 16; Bugojno, Grude 18; Drvar, Sarajevo 19; Livno, Zvornik 20; Banja Luka, Bihać, Sanski Most, Zenica 21; Doboj, Prijedor, Tuzla 22; Široki Brijeg, Trebinje 23; Bijeljina 24; Mostar 25; Gradačac 26; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 943 hPa, na normali je i lagano raste.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike djelimično će se pogoršati. Tokom jutarnjih sati biće ugodnije, potom uz brzi porast temperatura zraka, što bi moglo uzrokovati probleme osjetljivim grupama poput hroničnih bolesnika, starijih osoba, trudnica i djece. Poželjno je ne izlagati se jačim fizičkim aktivnostima, laganije se odjenuti, izbjegavati duži boravak na suncu, obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti visoke. Usljed manjka svježine, mogući su i problemi sa snom.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno vedro. Vjetar slab u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura 30 do 36, na jugu do 38 °C. U Sarajevu sunčano. Dnevna temperatura oko 34 °C.

U četvrtak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna 34 do 41 °C.

U petak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne porast naoblake u Bosni može usloviti pljuskove i grmljavinu. Jutarnja temperatura od 19 do 25, na jugu do 27, a dnevna 32 do 38, na jugu do 40 °C.

U subotu u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini prije podne pretežno sunčano uz postepeno naoblačenje poslije podne. U drugom dijelu dana u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne su mogući pljuskovi i grmljavina. Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 26, a dnevna 23 do 29, na jugu od 30 do 36 °C.

U nedjelju umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno razvedravanje tokom dana. Poslije podne ponegdje u Bosni, na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 26, a dnevna 29 do 34, na jugu do 36 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak