Meteorolozi upalili alarm zbog vrelina: U Neumu u 8h bilo 26°C, evo kakvo će vrijeme biti do utorka

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi upalili alarm zbog vrelina: U Neumu u 8h bilo 26°C, evo kakvo će vrijeme biti do utorka

Jutros je u većem dijelu zemlje pretežno sunčano. Lokalno su registrovani slabi pljuskovi na istoku Bosne.

Za više regija (Mostar, Tuzla, Banja Luka, Foča, Prijedor, Trebinje, Višegrad) u našoj zemlji upaljeno je žuto upozorenje zbog visokih temperatura zraka, a meteorološko upozorenje glasi:

"BUDITE SVJESNI. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe", navode meteorolozi.

UEFA | Obavljen žrijeb Europske lige: Džeku i Mourinha čeka okršaj s Manchester Unitedom

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati (°C): Sokolac 14; Bugojno 15; Ivan Sedlo 16; Drvar, Jajce, Livno i Srebrenica 17; Sarajevo, Široki Brijeg i Zenica 18; Bihać, Sanski Most i Tuzla 19; Banja Luka, Doboj, Prijedor i Zvornik 20; Bijeljina, Gradačac i Trebinje 23; Mostar 24; Neum 26°C.

Bioprognoza: Sunčano vrijeme uz ne u potpunosti stabilnu atmosferu uslovit će relativno povoljne biometeorološke prilike širom zemlje. Kod meteoropata se ne očekuju veće tegobe. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnositma u najtoplijem dijelu dana. Prilikom boravka na otvorenom neophodna je zaštita kože i očiju od štetnog UV zračenja te prilagoditi odijevanje.

Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme očekuje u septembru i da li je došao kraj ljetu

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Kratkotrajni lokalni pljuskovi su najizglednji u centralnim i istočnim područjima Bosne i istoku i jugoistoku Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C. U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 31°C.

U petak, u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U drugom dijelu dana rijedak lokalni pljusak je moguć u centralnim i istočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C.

U subotu, u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C.

U nedjelju, u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37°C.

U ponedjeljak, u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak