Meteorolozi objavili prognozu do utorka: Stižu nam bura, jak sjeverac, ali i - snijeg

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi objavili prognozu do utorka: Stižu nam bura, jak sjeverac, ali i - snijeg

Sa sjeverozapada kontinenta spušta se osjetno hladniji vazduh koji će nam od sutra, 17. novembra 2023, poslijepodne, osjetnije za vikend donijeti zahlađenje uz pojačan sjeverac i buru. Prolazno se očekuju i padavine, kiša te snijeg u brdsko-planinskim dijelovima zemlje.

Za vikend lokalno prvi jači ovosezonski mraz - navodi se u današnjoj prognozi koju je priredila ekipa sa stranice BHmeteo.ba.

"Sutra (petak) od jutarnjih sati nestabilno, uz porast naoblake lokalno kiša i pljuskovi uz koje se rjeđe moze javiti i grmljavina. S obzirom na to da je i dalje prisutna južna i jugozapadna strujanja, lokalno padavine najprije u Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne. U poslijepodnevnim i večernjim satima visinska strujanja okreću na sjeverna uz zahlađenje i pojačan sjeverac. Prolazno padavine očekuje i ostatak zemlje dok bi u većem dijelu Hercegovine i jugozapadne Bosne one prestajale sa jačanjem bure

Pratite uživo snažno nevrijeme koje je zahvatilo BiH u večernjim satima

Padom temperatura kiša će na planinama prelaziti u snijeg, uz spuštanje snježne granice u večernjim satima na oko 900mnv. Tako da bi u večernjim satima sutrasnjeg dana dobar dio planina ponovo imao tanji snjezni pokrivač", navode meteorolozi.

U noći na subotu (18.11.) prestanak padavina, uz djelimicno razvedravanje sa zapada. Do jutarnjih sati subote mraz, ponajviše na zapadu Bosne gdje će najprije i razvedriti. U toku subote na zapadu Bosne i u Hercegovini sunčano a u ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno. U centralnoj i istočnoj Bosni uz lokalno slabe padavine na granici kiše i snijega. Posvuda će puhati umjeren do jak sjeverac uz osjetno hladnije vrijeme.

"U nedjelju bez padavina, sunčani intervali, hladnije vrijeme a ujutru moguć mraz širom zemlje. U ponedjeljak postepeno naoblacenje, u noći na utorak nove padavine. Tako da neke stabilizacije vremena i dalje nema na vidiku", zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak