Meteorolozi objavili prognozu do 10. decembra: I kiša i snijeg i minusi i temperatura od 16 stepeni?

1
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi objavili prognozu do 10. decembra: I kiša i snijeg i minusi i temperatura od 16 stepeni?

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je danas, 27. novembra, srednjoročnu prognozu za period od naredne dvije sedmice, preciznije, do 10. decembra 2023. godine.

Kako ističu, prema aktuelnim prognostičkim kartama, u narednih sedam dana izgledne su nestabilne vremenske prilike, sa smjenama hladnijih i toplijih perioda.

Početkom sedmice padavine, u nižim predjelima kiša, na planinama snijeg. Od utorka, 28. novembra, susnježica i snijeg mogući su i na nižim nadmorskim visinama. Potom slijedi kratkotrajna stabilizacija i sa približavanjem vikenda ponovo promjena, pogoršanje vremenskih prilika sa jugozapada, povećana naoblaka, uz porast temperatura i umjeren do jak južni vjetar, te padavine koje će u Hercegovini, jugozapadnoj Bosni i Krajini biti obilnije u odnosu na ostatak zemlje.

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Pri tome se najmanje kiše očekuje na istoku Bosne i Hercegovine.

Temperaturni režim biće dosta promjenljiv. Minimalne jutarnje vrijednosti od 0 do -5, na planinama i visoravnima do -9 °C. U Bosni, povremeno i uz mogućnost zadržavanja negativnih temperatura većim dijelom dana. Od sredine sedmice, na izmaku ovog i početkom narednog mjeseca osjetno toplije, najizraženije u petak i subotu, 1. i 2. decembra, gotovo posvuda sa pozitivnim minimalnim temperaturama zraka. Maksimalne dnevne vrijednosti kretaće se između 11 i 16 °C.

Od 3. decembra do kraja prognoznog perioda predviđa se stabilnije vrijeme, s manje padavina i uz temperature zraka koje će biti u okviru uobičajenih za ovaj dio godine. Minimalne jutarnje u unutrašnjosti od -6 do -1, na jugu od 2 do 5 °C, maksimalne dnevne sa vrijednostima između 3 i 7 u većem dijelu zemlje, u dolini Neretve i na krajnjem jugu od 8 do 10 °C.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak