Meteorolozi najavljuju: Crvenit će se cijela Bosna i Hercegovina, spasa nema ni na vidiku

3
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi najavljuju: Crvenit će se cijela Bosna i Hercegovina, spasa nema ni na vidiku

U Bosni i Hercegovini u četvrtak ujutro, 11. jula, pretežno vedro.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Sokolac 17; Široki Brijeg 20; Bugojno, Sarajevo 21; Drvar, Livno, Prijedor 22; Bihać, Doboj, Sanski Most, Tuzla, Zvornik 23; Banja Luka 24; Trebinje 25; Bijeljina, Gradačac, Neum 26; Mostar 27 stepeni.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944 hPa, za 1 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Priča naših hrabrih vatrogasaca: Kako smo spasili brata (2) i sestru (4) u Sarajevu

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne rijetki lokalni pljuskovi su mogući u zapadnim područjima. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura zraka od 33 do 38, na jugu do 41 °C.

U Sarajevu sunčano. Dnevna temperatura oko 36 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Slično kao i proteklog dana, opšta slika će biti loša u cijeloj zemlji. Dugotrajni period visokih temperatura i sparno vrijeme uz manjak svježine tokom noći, mogli bi praviti probleme osjetljivim grupama ljudi poput hroničnih bolesnika, meteoropata, starijih osoba, trudnica i djece. Preporučljivo je pratiti izvještaje prognoznih i savjetodavnih službi, provoditi samo neophodne aktivnosti pretežno u jutarnjim satima, laganije se odijevati, ne pretjerivati sa izlaganjem suncu s obzirom da su vrijednosti UV indeksa visoke. Učesnici u saobraćaju trebaju biti oprezniji.

Objavljena je prognoza do ponedjeljka:

U petak 12. jula 2024., sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u Bosni i istočnim područjima Hercegovine su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne slab do umjeren jugozapadni, a ostatku zemlje slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu i lokalno sjeveru do 28, a dnevna od 34 do 39, na jugu do 41 °C. 

U subotu 13. jula 2024., sunčano i vruće. Poslije podne na krajnjem sjeveroistoku Bosne je moguć lokalni pljusak. Vjetar slab, u većem dijelu zemlje, jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i lokalno sjeveru do 28, a dnevna od 34 do 42 °C.

Hitno se oglasili meteorolozi: Izdali važno upozorenje za građane

U nedjelju 14. jula 2024., sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 41 °C. 

U ponedjeljak 15. jula 2024., sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab u Hercegovini uglavnom jugozapadni, a u ostalim područjima istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 33 do 38, na jugu 41 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak