Mehmedović: Ovo je rezultat ranije usvojenog načina donošenja odluka

1
FENA
Mehmedović: Ovo je rezultat ranije usvojenog načina donošenja odluka

Ovo je zapravo rezultat ranije usvojenog načina donošenja odluka, tako da svako može da blokira procese, izjavio je za Fenu zastupnik u državnom parlamentu i lider stranke Naprijed! Šemsudin Mehmedović, nakon što Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije usvojio Nacrt reformske agende. 

Predstavnici četiri kantona nisu dali svoju suglasnost na predloženi nacrt dokumenta, unatoč dodatnom roku koji je odobrila Europska komisija te iscrpnim pokušajima usuglašavanja protekla dva dana, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. Saglasnost na Nacrt reformske agende nisu dali Srednjobosanski kanton, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton, te Unsko-sanski kanton.

Mehmedović ističe da javnosti nije bio dostupan dokument Nacrta agende, "te je sigurno po srijedi neki problem u pitanju, ali simptomatično je da su baš ova četiri kantonalna predstavnika bili protiv, znajući za posljedice toga".

Je li ljetovanje u Hrvatskoj postalo preskupo? Ovi su turisti pronašli alternativu na novoj lokaciji

"Ne znam šta je suština problema zbog čega su kantonalni predstavnici bili protiv Nacrta reformske agende, čime se dodatno usložnjavaju procesi u BiH i usporava evropski put BiH. Ovo je zapravo rezultat ranije usvojenog načina donošenja odluka, tako da svako može da blokira procese, bez obzira na specifičnu težinu problema. Ako su samo ova četiri kantona bili protiv, tu leži sigurno neka zamka", kaže Mehmedović.

Zaključio je da je evropska budućnost BiH ne samo usporena ovim načinom donošenja odluka, već prije svega ugrožena političkim revizionizmom oko evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak