Međureligijsko vijeće u BiH: Za godinu dana 34 napada na vjerske objekte

Radiosarajevo.ba

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini od novembra prošle do kraja oktobra 2013. godine dobilo je 34 prijave o napadima na vjerske objekte, kojih je bilo po 17 u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, od čega je samo u devet slučajeva idenitifikovan počinilac, rečeno je danas na konferenciji za novinare MRV u BiH. 

MRV je proglasilo narednu, 2014. godinu, godinom porodice, što će biti prigodno obilježeno kroz sve projekte koje će naredne godine realizirati MRV, rekao je predsjednik Skupštine MRV u BiH vladika Grigorije, prenosi Anadolu Agency (AA).

MRV je predstavilo i izveštaj monitoringa napada na vjerske objekte i druga mjesta od vjerskog značaja. U trećem izvještaju, koji pokriva period od 1. novembra 2012. do 31. oktobra 2013. godine, navodi se da je MRV dobio 34 prijave o napadima na vjerske objekte, od kojih je 17 izvršeno u Federaciji BiH (FBiH) i 17 u Republici Srpskoj (RS)

Prema izvještaju, najveći broj napada izvršeno je u gradovima Banja Luka, Bijeljina i Zvornik u kojima su napadnuti po tri vjerska objekta. Zatim slijede Kozarska Dubica, Sarajevo i Tuzla, u kojima su napadnuta po dva vjerska objekta. U protekloj godini, napadi na vjerske objekte izvršeni su u ukupno 24 grada. 

"Od ukupnog broja napada, 17 napada je bilo na objekte Islamske zajednice u BiH, devet napada na objekte Srpske pravoslavne crkve, sedam napada na objekte Katoličke crkve, te jedan napad na objekat Jevrejske zajednice", navodi se u izvještaju. Od ukupno 34 napada, samo u devet slučajeva identifikovani su počinioci, što je 26,4 posto. 

Vladika Grigorije istakao je važnost kažnjavanja osoba koje počine ovakva kaznena djela, poručivši da se kazne ne ponavljaju ako su kazne dovoljno velike. 

Član Skupštine MRV-a BiH, sarajevski muftija Husejin ef. Smajić, rekao je da su predložili općinama da osvijetle vjerske objekte, posebno u većim gradovima poput Sarajeva i Banje Luke i da postave videonadzor.

Kardinal Vinko Puljić, također član Skupštine MRV-a u BiH, kazao je da je veliki problem što ne postoji ured u državi s kojim bi mogli razgovarati predstavnici vjerskih zajednica.

"Svi projekti koji su predviđeni u relaciji sa državom, još su u procesu, nisu riješeni", napomenuo je Puljić.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, član Skupštine MRV-a BiH, kazao je da su odnosi među vjerskim zajednica značajno unaprijeđeni u odnosu na raniji period. Ipak, kako je istaknuo, postoje problemi poput nepravedno oduzete imenovine vjerskim zajednicama, pravnog položaja vjerskih službenika, njihovog socijalnog i penzionog osiguranja i drugi. 

"BiH će najvjerovatnije i bez rješavanja pitanja 'Sejdić-Finci', ući u Evropsku uniju. Ali, bez restitucije imovine sigurno neće", poručio je Finci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak