Majke Srebrenice: "Nema tog lijeka da može ranu zaliječiti"

0
Radiosarajevo.ba

Majke Srebrenice uoči konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću očekuju zadovoljenje pravde uz podsjećanje da je svako ročište, svaka priča i razgovor o suđenju i godišnjici genocida veoma bolno.

Munevera Gabeljić, jedna od majki iz Srebrenice koja je u ratu 1995. godine izgubila dva sina i muža, padom Srebrenice, ispričala je za Radiosarajevo.ba potresnu priču kako je našla kosti svojih voljenih.

"Ovog sam starijeg ukopala bez glave, kičme i rebara, stajao je pet godina u Tuzli, haj da obilježim pored oca i brata. Mlađeg sina sam našla kompletnog, noge u Glogovoj, a ruke bez šaka u Uglječevoj. Muž nije imao ruku, pa su mu našli u Kamenici ruke, pa su dostavili naknadno.

Sine..kažem, da mu je 30 godina, najbolje bi bilo Mladiću, pa da ga onda osude. On će ionako lipsati kroz dvije godine. Što nisu dali majkama da im mi presudimo.

Bojim se one sutkinje, bila sam u Sarajevu i sve sam slušala. Nema tog lijeka da može ranu zaliječit, nema banke koja može majki sina isplatit. Svaka rane se malo zaliječit', al ove rane nikad", poručila je Gabeljić.

Podsjećamo, Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske RS, Haški tribunal je 22. novembra 2017. godine prvostepeno osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Prvostepenom presudom Mladić je proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice Tužilaštva u Hagu. Oslobođen je jedino optužbe za genocid počinjen u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Izricanje konačne presude osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću zakazano je za danas pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak