Lokalni izbori 2024 | Tarik Jažić: Mjesne zajednice moraju biti nulti prioritet načelnika

6
Radiosarajevo.ba

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju. 6. oktobra birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

U narednim danima portal Radiosarajevo.ba objavljivat će razgovore koje su naše novinarke i novinari vodili s kandidatima za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Svima smo poslali ista pitanja i dali isto vremena za odgovor. U petak, 4. oktobra, portal Radiosarajevo.ba objavit će konačni tekst u kojem ćemo naglasiti ko su kandidati koji su nam poslali odgovore, a ko su oni koji su odlučili da se ne predstave na ovaj način svojim glasačima i glasačicama.

Na području Općine Vogošća za poziciju načelnika će se takmičiti kandidati: Srđan Mandić, aktuelni načelnik Općine Centar, ispred Naše Stranke i Socijal-demokratske partije BiH, Dennis Gratz, ispred Demokratske Fronte, SDA i Stranke za BiH, Tarik Jažić ispred Platforme za progres i Pokreta za nove generacije i Hajrudin Mulić iz Demokratske stranke BiH.

Inspekcija naredila: UNSA ima 10 dana da poništi i odluku o izboru rektora i konkurs

O kandidaturi je za portal Radiosarajevo.ba govorio kandidat za načelnika Općine Centar Tarik Jažić, koji se kandidovao ispred Platforme za progres i Pokreta za nove generacije.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini Centar i kako planirate da ih riješite?

Jažić: Osnovni problem svih općina, pa tako i Općine Centar je potpuni gubitak raspoznavanja važnosti funkcionisanja mjesne zajednice kao najniže ćelije našeg društva i kao komunikacijske spone između građana i općinskih službi koje imaju zadatak da građane slušaju i rješavaju im probleme.

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Shodno tome, potrebno je pokrenuti mehanizme i procese koji dovode do umrežavanja i povećanja učešća građana u planiranju, koordinaciji i implementaciji aktivnosti, kao i procesu donošenja odluka unutar jedne zajednice.

Foto: Općina Centar: Park Kemal Monteno

Mjesne zajednice moraju biti nulti prioritet načelnika i moraju doživjeti novi preporod, kako u infrastrukturnom, tako i u organizacijskom smislu. Ova najmanja organizacijska ćelija našeg društva ne smije biti ispolitizirana i predstavljati produženu ruku za ispunjavanje političkih naloga aktuelnih načelnika i njihovih stranaka. Osnov za ovo je izmjena Statuta Općine Centar koji nije revidiran tačno 20 godina, kao i aktivno infrastrukturno jačanje prostorija i ulaganje u edukaciju članova savjeta mjesnih zajednica.

Drugi veliki problem je problem loše vodovodne i kanalizacijske mreže na prostoru Općine Centar. Iako ovo nije u direktnoj nadležnosti načelnika, načelnik mora iskoristiti sve mehanizme da obezbijedi svakom domaćinstvu na prostoru Općine priključak i vode i kanalizacije. Zbog nekontrolisane i neplanske izgradnje došlo je i do formiranja prekomjernog broja divljih septičkih jama koje se moraju evidentirati i za koje je potrebno pronaći adekvatno rješenje. Jedno od adekvatnih rješenja je i uspostava informacijskog sistema koji će omogućiti identifikaciju izgrađenih objekata za koje se stekao uslov za legalizaciju. A za sve legalizovane objekte sa neispravnim septičkim jamama potrebno je obezbijediti subvencije za izgradnju novih, tehnički ispravnih jama kao privremena alternativa kanalizacijskoj mreži.

Nadalje, još jedan problem sa kojim se Općina susreće je manjak i nesrazmjeran broj dječijih ciciban igrališta i sportskih ploha. Gotovo 2/3 mjesnih zajednica na prostoru naše Općine nema adekvatne površine na kojima bi se djeca mogla razvijati i koje bi se mogle iskoristiti za kulturno-sportske i druge manifestacije. Cilj je da svaka mjesna zajednica ima minimalno jedno ciciban igralište i minimalno jednu sportsku plohu.

Lokalni izbori 2024: Izborni materijal će transportovati vozila Oružanih snaga BiH uz policiju

Registar stambenih jedinica i poslovnih prostora u vlasništvu Općine nije javan i transparentan. Uvođenjem javnog registra stambenih jedinica i poslovnih prostora u vlasništvu Općine Centar, učinit ćemo veliki korak naprijed prema potpunoj otvorenosti u upravljanju resursima naše lokalne zajednice. Ovaj registar bi predstavljao korak naprijed ka usvajanju modela “otvorenih podataka” u Općini Centar, omogućio bi pametnije i racionalnije upravljanje, pružio bi mogućnost kreiranja sistema podrške socijalno ugroženim stanovnicima i mladim bračnim parovima, ali možda i najbitnije – pružio bi mogućnost kreiranja sistema stambenog zbrinjavanja i brige o osobama bez roditelje/skrbnika nakon napunjenih 18 godina života. Jedan ovakav registar će nam značajno pomoći i u sistemskom rješavanju problema jedne male, gotovo nevidljive grupe naših sugrađana, djece koja nakon 18 godina života u Domu za djecu bez roditeljskog staranja ili SOS domovima moraju napustiti ove ustanove i prepustiti se životu bez porodice koja bi im bila vjetar u leđa. Općina im mora biti staratelj koji će im omogućiti krov nad glavom i pokretanje poduzetnih poslova u sklopu općinskih poslovnih prostora!

Kao peti projekat koji se može relativno brzo implementirati i dati konkretne rezultate usmjeren je ka formiranju Službe za programe i projekte EU. Ovisnici smo o kreditima. Većina institucija su prezadužene i niko nas nikada nije pitao da li se slažemo da se oni zadužuju u ime naše djece! Kredite ne samo da ćemo vraćati mi, već će vraćati i naša djeca. Ali to ne mora biti tako! Od 2021. godine, Bosna i Hercegovina je dio važnih evropskih programa poput Horizont Evropa, Kreativna Evropa i Erasmus+, a od 2023. godine pridruženi smo i Mehanizmu civilne zaštite Unije.

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Općina Centar

Kao neko ko razumije procese pisanja, vođenja i realizacije projekata, želim da Općina Centar svoje kapacitete usmjeri ka iskorištavanju prilika koje nam međunarodni donatori nude. Sredstva iz EU fondova moraju imati prioritet nad EBRD kreditima. Ovim pristupom, Općina Centar može efikasnije koristiti dostupne resurse za projekte koji donose konkretne benefite našim građanima. Pred nama su nevjerovatne prilike da uzmemo novac iz raznih EU programa kao što su: Horizont Evropa, Digitalna Evropa, Program jedinstvenog tržišta (SMP), FISCALIS, Mehanizam za civilnu zaštitu Unije i "rescEU", Zdravlje 4, Erasmus +, Pravosuđe, LIFE. EU višegodišnji finansijski okvir za period 2021-2027 iznosi 1,2 triliona eura!

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica vašeg programa? Šta nudite mladima, a šta penzionerima?

Jažić: Moj politički program se sastoji od više od 30 konkretnih aktivnosti koje ću objaviti u trenutku kada Centralna izborna komisija BiH potvrdi da sam izborom građana legitimno došao na poziciju načelnika ove Općine. Ukoliko ne dođe do toga, svoj program ću proslijediti kolegama koji će ući u općinsko vijeće i imat ćemo jasne i oblikovane inicijative spremne za naredni period. Međutim, odlučio sam prezentirati 10 aktivnosti za koje se zalažem i za koje smatram da ih mogu implementirati već u prvoj godini mandata.

  • Kreiranje plana izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže u naseljima koja još uvijek nemaju pristup vodi i kanalizacijskom sistemu uz aktivno uređenje vodotoka i korita Koševskog potoka, kao i redovan monitoring kvaliteta vode Koševskog potoka.
  • Planiranje i početak izgradnje novih ciciban igrališta i sportskih ploha u Mjesnim zajednicama u kojima ne postoje ciciban igrališta i sportske plohe, sa ciljem omasovljenja bavljenja sportskim aktivnostima, zdravom razvoju djece i mladih i umrežavanja Mjesnih zajednica kroz organizaciju kulturno-sportskih i drugih manifestacija.
  • Kreiranje online baze svih brownfield i greenfield investicionih prilika sa ciljem privlačenja investitora kroz dostupnu online bazu i kroz aktivno unaprijeđenje svih servisa koje koriste investitori (prije, u toku i nakon investicije).
  • Unaprijeđenje kapaciteta za privlačenje sredstava iz EU fondova i drugih međunarodnih i domaćih izvora finansiranja.
  • Uspostavljanje informacionog sistema koji će omogućiti identifikaciju izgrađenih objekata za koje se stekao uslov za legalizaciju.
  • Detaljno, planski organizovano uređenje, održavanje i praćenje stanja u SP “Skakavac”, kao i detaljno, planski organizovano projektovanje pristupnih puteva i staza koje će uvezati SP "Skakavac" i prostor Čavljaka i Bukovika.
  • Osvjetljenje svih opasnih pješačkih prelaza u prometnim zonama kroz sistem postavljanja solarnih rasvjetnih tijela ili primjenom svijetlećih fosfornih boja, kao i kontinuirana prilagodba javnih površina osobama sa invaliditetom.

CIK BiH izrekao nove kazne zbog preuranjene kampanje

  • Aktiviranje svih neophodnih procesa koji će dovesti do hitnog završetka izgradnje stanova u naselju Šip, namijenjenih za stambeno zbrinjavanje interno raseljenih porodica sa područja Općine Centar.
  • Uređenje minibuskih, autobuskih i trolejbuskih stajališta, uz obavezno unificiranje i postavljanje adekvatnih informativnih, digitalnih tabli koje će prikazivati mrežu stanica, trenutnu lokaciju i spisak minibusa, autobusa i trolejbusa koji se zaustavljaju na toj stanici, kao i postavljanje adekvatnih turističkih tabli i signalizacije s ciljem podrške promociji turističkih potencijala naše Općine.
  • Stambeno zbrinjavanje i briga o osobama bez roditelja/skrbnika, djeci koja su bila štičenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama, nakon napunjenih 18 godina života.

Kada su u pitanju mlade osobe sa prostora Općine Centar primarni zadatak je kreirati prostor za njihove aktivnosti i povećati njihovu vidljivost u društvu. Za početak, JU Centar kulture i mladih Općine Centar mora vratiti svoj stari sjaj. Ovo je Ustanova koja je 2019. godine proglašena kao ustanova od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine, ustanova koja postoji još od 1965. godine i koja iza sebe ima nevjerovatnu historiju, tradiciju i nagrade. Ova ustanova je trenutno izmještena u prostorije koje nisu adekvatne, funkcionalne i nisu opremljene na način da ih mladi mogu zaista i koristiti. JU Centar kulture i mladih Općine Centar treba preuzeti na korištenje prostor Vile Braun i iskoristiti taj prostor na najbolji mogući način. Mladi tamo trebaju da se educiraju, da stvaraju umjetnost i da dobiju prostor za prezentaciju svojih dostignuća. To mjesto treba da bude mjesto na kojem ćemo posjećivati najljepše likovne izložbe, slušati najljepše koncerte na otvorenom i gledati najljepše pozorišne komade u izvedbi mladih osoba. Čitava Alipašina ulica treba postati zona za mlade osobe, od prostora ljetnog kina Prvi maj kojeg je potrebno rekonstruisati pa sve to Koševa i Zetre.

Za naše starije sugrađane pripremio sam projekat E-komšija. Nažalost, sve više je starih i iznemoglih osoba koje ostaju potpuno same u trećoj životnoj dobi, prepuštene sebi, bez igdje ikoga. Jedan ovakav sličan projekat naziva "e-komšo" je prije nekoliko godina pokrenut u Podgorici i pokazao se kao odlično rješenje za socijalno ugrožene porodice i osobe treće životne dobi.

Foto: Radiosarajevo.ba: Bista Đure Đakovića u Sarajevu

Ovaj servis se može jednostavno i brzo pokrenuti. Dovoljno je da se Općina Centar odrekne nabavke samo jednog vozila za svoje potrebe i da nabavi jedan mali električni minibus koji će dati na raspolaganje Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu ili Službi civilne zaštite. Te službe će imati zadatak da osiguraju besplatnu telefonsku liniju za sugrađane sa prostora Općine Centar Sarajevo koji nemaju način da se prevezu do ljekara, apoteke, tržnice, ili na neko drugo mjesto. E-komšija će postati servis koji će se brinuti za mobilnost i sigurnost osoba iz socijalno ugroženih porodica i osoba treće životne dobi sa prostora naše Općine. 

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite na izborima, kako biste se borili protiv slijedećih izazova: zagađenje, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Jažić:

  • Zagađenje

Borba protiv zagađenja zraka jedan je od ključnih prioriteta za naš grad, ali i našu Općinu, jer direktno utječe na zdravlje naših sugrađana i kvalitet života. Moj plan je sveobuhvatan i zasnovan na naučno utemeljenim rješenjima, ali u značajnoj mjeri ovisi i o raspoloženosti viših nivoa vlasti da se uključe u rješavanje ovog problema.

Fokus je na nekoliko ključnih oblasti:

- smanjenje saobraćajnog zagađenja – potrebno je ojačati sinergiju između Općine i Kantona Sarajevo kako bi se što prije završila rekonstrukcija trolejbuske mreže do Vogošće, kao i projekat izgradnje Prve transverzale. Također, kreiranjem mreže biciklističkih i pješačkih staza na prostoru Općine podstaći ćemo upotrebu bicikala i promovisati pješačenje kao prioritet nad korištenjem automobila;

- energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije – podići ćemo standarde energetske efikasnosti u javnim zgradama i stambenim kompleksima. Također ćemo podsticati prelazak na obnovljive izvore energije, uključujući subvencije za solarne panele i toplotne pumpe, kako bi se smanjila emisija štetnih gasova iz domaćinstava;

Omer Begović povlači se iz utrke za Lokalne izbore 2024

- zelenilo i održivi razvoj – planiramo sadnju hiljada novih stabala i stvaranje urbanih zelenih površina koje će djelovati kao prirodni filteri za zagađujuće materije. Također ćemo raditi na podizanju svijesti o važnosti održivog razvoja i angažovanju građana u ekološkim inicijativama;

- praćenje kvaliteta zraka – poboljšat ćemo infrastrukturu za praćenje zagađenja, postavljanjem senzora širom grada kako bi građani u realnom vremenu mogli da prate kvalitet vazduha i donose adekvatne odluke

Vjerujem da ovim mjerama možemo značajno smanjiti zagađenje zraka i poboljšati zdravlje naših građana, a istovremeno grad učiniti modernim i održivim.

  • Bijela kuga

Bijela kuga, odnosno negativni demografski trend i opadanje nataliteta, predstavlja jedan od najvećih izazova za našu zajednicu i našu budućnost. Da bismo se uspješno borili protiv ovog problema, neophodan je cjelovit, multidisciplinaran pristup:

- podrška mladim porodicama – potrebno je stvoriti povoljnije uslove za osnivanje i širenje porodica kroz povećanje subvencija za vrtiće i produžene boravke djece, jednokratne pomoći za finansiranje porodica sa troje i više djece i slične aktivnosti usmjerene na izgradnju porodice;

- stanovanje i zapošljavanje – mladim parovima je potrebno osigurati pristupačne stambene kredite i programe subvencionisanog stanovanja, kako bi lakše riješili jedno od najvažnijih pitanja – krov nad glavom. Paralelno ćemo raditi na podsticanju zapošljavanja mladih kroz kreiranje novih radnih mesta, podršku preduzetništvu i fleksibilnije uslove rada;

- poboljšanje uslova za usklađivanje rada i porodice – podržat ćemo kompanije koje će implementirati politiku koja omogućava fleksibilnije radno vreme za roditelje, rad od kuće i kraće radno vrijeme u periodima kad je to potrebno. Važno je stvoriti uslove u kojima roditelji ne moraju da biraju između karijere i porodice, već mogu uspješno da balansiraju oboje;

- podsticanje društvene svijesti o porodici – radit ćemo na promociji porodičnih vrijednosti kroz kampanje i edukacije, čime želimo da podignemo svijest o važnosti porodice kao temelja društva. Također, važno je da stvorimo okruženje u kojem roditelji osjećaju društvenu podršku i poštovanje;

- zdravstvena i socijalna zaštita – osigurat ćemo kvalitetniju zdravstvenu zaštitu za trudnice, porodilje i djecu, kao i besplatne medicinske usluge vezane za planiranje porodice; Radit ćemo aktivno i na unaprijeđenju socijalne zaštite za najugroženije kategorije, kako bi svi imali jednake šanse za osnivanje porodice.

Moj cilj je da stvorimo stabilno, podržavajuće okruženje koje će motivisati mlade ljude da ostanu ovde, da osnuju porodice i izgrade budućnost u našem gradu i državi. Vjerujem da samo kroz konkretne ekonomske i društvene mjere možemo preokrenuti negativne demografske trendove i osigurati dugoročnu stabilnost našeg društva.

  • Zagušenje saobraćaja

Problem zagušenja saobraćaja ozbiljno utječe na kvalitet života u našoj Općini i zahtjeva dobro osmišljen i dugoročno održiv pristup. Plan za rješavanje ovog problema zasnovan je na kombinaciji infrastrukturnih unaprijeđenja i promjena u načinu kretanja u najprometnijim čvorištima na prostoru Općine. Potrebno je poduzeti slijedeće korake:

- razvoj biciklističke i pješačke infrastrukture,

- modernizacija saobraćajnih sistema, uvođenjem pametnih semafora i osvjetljenih i sigurnih pješačkih prelaza uz izgradnju nathodnika tamo gdje je to moguće,

- promovisanje ideje korištenja zajedničkog prevoza (carpooling),

- izgradnja i proširenje saobraćajnih čvorišta i obilaznica – posebnu pažnju posvetiti ulici Alipašina koja predstavlja osnovni ulaz/izlaz iz grada kada je u pitanju prostor Općine Centar,

- regulacija parkiranja – uvođenje podzemnih parking garaža i sistema parkiranja po principu 'parkiraj i vozi' (Park & Ride), koji će omogućiti građanima da ostave automobile na periferiji i koriste besplatna električna bicikla do centra.

Radiosarajevo.ba: Koja je vaša glavna poruka glasačima?

Jažić: Dragi sugrađani, pred nama su izbori koji će odrediti budućnost naše Općine. U nedjelju, 6. oktobra je trenutak da donesete odluku koja može promjeniti pravac kojim idemo i zato vas pozivam da mi ukažete povjerenje svojim glasom. Neka vas moja mladost i moja anonimnost ne dovedu u zabludu i neka to ne bude razlog zbog kojeg ćete pomisliti da je glas za mene bačen glas. Ja nisam samo još jedan kandidat – ja sam neko ko duboko razumije probleme sa kojima se svakodnevno suočavamo i ko ima jasnu viziju kako da ih riješimo zajedno. Dolazim iz realnog sektora, iza sebe imam preko 10 godina iskustva na menadžerskim pozicijama i tokom čitave svoje karijere dokazao sam se kao osoba koja ne daje prazna obećanja, već donosi konkretne rezultate. Svaka moja odluka i svaka akcija vođena je odgovornošću prema kolektivu - ljudima koji čine ovu Općinu posebnim.

U vrijeme kada se suočavamo sa mnoštvom izazova i kada se iz Općine Centar odlazi i traži bolje mjesto za život i razvoj porodice, potrebno je rukovodstvo koje ima snage, odlučnosti i iskustva da sprovede prave promjene. Iz Općine Centar se neće odlaziti, u nju će se doseljavati svi oni nezadovoljni jer će je prepoznati kao mjesto kvalitetnog života. Izgradimo zajedno Općinu kojom ćemo svi biti ponosni.

Radiosarajevo.ba: Kakvu biste voljeli vidjeti Općinu Centar nakon svog prvog mandata ako pobijedite?

Jažić: Općina Centar, kakvu ja zamišljam, je Općina u kojoj će se realizovati svi prethodno navedeni planovi, aktivnosti i ciljevi. To je Općina u koju se ljudi rado doseljavaju, a ne Općina iz koje, zbog nagomilanih problema, odlaze.

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak