Lokalni izbori 2024 | Muamer Bandić: Primarni cilj je da vratim općinu građanima

1
Radiosarajevo.ba

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju, 6. oktobra, birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

U narednim danima portal Radiosarajevo.ba objavljivat će razgovore koje su naše novinarke i novinari vodili s kandidatima za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Svima smo poslali ista pitanja i dali isto vremena za odgovor. U petak, 4. oktobra, portal Radiosarajevo.ba objavit će konačni tekst u kojem ćemo naglasiti ko su kandidati koji su nam poslali odgovore, a ko su oni koji su odlučili da se ne predstave na ovaj način svojim glasačima i glasačicama.

Na području Općine Novo Sarajevo za poziciju načelnika će se takmičiti kandidati: Benjamina Karić, aktuelna gradonačelnica, ispred stranaka Trojke (SDP, NiP, NS), Nedžad Koldžo iz stranke Naprijed, Muamer Bandić ispred Stranke za BiH i Afan Kalamujić iz stranke za Nove generacije.

Svečano u Sarajevu: U At Mejdanu obilježen Međunarodni dan starijih osoba

O kandidaturi je za portal Radiosarajevo.ba govorio kandidat za načelnika Općine Novo Sarajevo Muamer Bandić, koji se kandidovao ispred Stranke za BiH.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Lokalni izbori 2024 | Benjamina Karić: Naš prioritet će biti očišćena i uređena općina

Bandić: Bilo kojem stanovniku općine Novo Sarajevo, pa i meni, teško bi bilo popisati najveće probleme u jedan odgovor. Ali, ono što je urgentno za rješavanje su problemi komunalne infrastrukture. Građani u padinskim dijelovima nemaju pitku vodu, nisu priključeni na kanalizacioni sistem, a voze se lošim putevima.

Između ostalih problema izdvojio bih i lošu administraciju, zapostavljenost mladih, zagušenje saobraćaja i u kretanju i u mirovanju. Porazno je da u dijelovima općine naša djeca nemaju adekvatne školske objekte, da nemaju igrališta. Naši penzioneri nemaju prostor za druženje, parkovi i zelene površine su nam zatrpani smećem. Mnogo se problema nakupilo u periodu loše vladavine.

Radiosarajevo: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Bandić: Kad postanem načelnik primarni cilj mi je da građanima vratim općinu Novo Sarajevo. Jer, to treba da bude njihov servis, a ne kao što je sada problem. Kroz sistem mjesnih zajednica usaglašavat ćemo realizaciju ključnih problema infrastrukturne prirode.

Mladima ćemo osigurati subvencioniranje i pomoć pri rješavanju stambenog pitanja. Naši mladi su sposobni i pametni, zato ćemo im biti podrška i partner u pokretanju biznisa, riješit ćemo sve birokratske prepreke. Kroz skraćivanje procedura, digitalizaciju i olakšice privlačit ćemo investicija i jačati postojeće, kako bi naši mladi imali gdje raditi, da bi mogli živjeti i zasnivati porodice u Novom Sarajevu.

Našim penzionerima ponuditi ćemo prostor za kvalitetno provođenje vremena, ali i finansijski ih pomagati. Također, iscrpit ćemo sve moguće načine kako bi zdravstvena usluga u Novom Sarajevu bila na kvalitetnom nivou!

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Bandić: Zagađenje je problem cijelog kantona i države odnosno cijelog svijeta. Stoga nam prije svega treba što više zelenih površina, parkova, drveća. I na tome ću raditi. Osim toga, radit ćemo na prilagođavanju sistema grijanja kako bismo smanjili zagađenje. Subvencionirat ćemo prelazak na ekološki prihvatljiv sistem ložišta. Građanima Novog Sarajeva uredit ćemo biciklističke staze, da smanjimo potrebu za automobilima.

Bijela kuga je pošast modernog doba. Ali, svima koji budu željeli širiti porodicu bit ćemo na usluzi i pomoći. Nećemo postavljati besmisleno rigorozne uslove mladima ni za stambeno pitanje ni za zasnivanje/proširenje porodice. Značajna sredstva izdvajat ćemo za svako novorođeno dijete. S postojećim i novim privrednim subjektima gradit ćemo sistem u kojem će oni za olakšice u općini pomagati određen broj porodica s više djece.

Novo Sarajevo ima više problema sa saobraćajem. Saobraćaj u kretanju je u manjoj mjeri nadležnost općine i to ćemo ubrzano rješavati. Velike projekte poput transverzala ćemo rješavati sa Kantonom.

Kada je u pitanju parking prostor, mi imamo problem tranzitnog saobraćaja u mirovanju. Mnogo građana dolazi u Novo Sarajevo, parkira vozila i ide dalje prema centru grada na posao. Problem saobraćaja u mirovanju riješit ćemo kroz više sistema. U planu je nekoliko podzemnih garaža. Također, imamo partnere iz EU koji nam se nude za izgradnju montažnih nadzemnih garaža. Ono što ćemo učiniti također je sistem besplatnog parkinga za stanare, sa osiguranim parking prostorom, a svi ostali će plaćat parking na uređenim prostorima. Oslobodit ćemo naše parkove od automobile koji se sada tamo parkiraju.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Bandić: Svakom stanovniku Novog Sarajeva u protekle četiri godine postalo je jasno šta znači izabrati loše politike i predstavnike. To mogu promijeniti jedino na izborima i zato ih pozivam da 6. oktobra izađu na izbore i glasaju za promjene.

Ja nisam fiktivno došao u Novo Sarajevo da bi bio njihov načelnik. Ja tu živim pola stoljeća i dobro znam njihove probleme. Dio tih problema su mi iznosili i zastupao sam ih kao kantonalni zastupnik. Više od decenije sam u politici i protiv mene nikada nije podnesena krivična prijava niti sam bio pod istragom. To je dokaz da sam se uvijek znao oduprijeti svima koji bi radili mimo zakona.

Ako traže načelnika za domaćinsko vođenje općine, za vladavinu prava, za uređen sistem i općinu koja je njima na usluzi neka biraju mene i tim Stranke za BiH za općinsko vijeće.

Radiosarajevo.ba: Kakvu biste voljeli vidjeti Općinu nakon svog prvog mandata ako pobijedite?

Bandić: Uradit ću sve da nakon završetka mog načelničkog mandata više ne govorimo o problemu vodosnabdijevanja i kanalizacione mreže. U 21. vijeku mi govorimo da ljudima treba pitka voda. Naravno, tih problema će biti jer se općina širi, gradi, ali da to budu samo pitanja koja nastaju planskim širenjem i brzo se rješavaju.

Nastojat ću i da uredim pitanje parkinga, da to bude trajno rješenje, a ne da svake izbore o tome govorimo. I još jedno, ako nakon četiri godine budem kandidat neću u predizbornom mjesecu asfaltirati ni graditi. Taj mjesec ću biti na godišnjem odmoru i građanima ponuditi rezultate četverogodišnjeg rada, to će biti moja eventualna kampanja za četiri godine!

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak